Carlsen, Anand en Kramnik op Tata Steel Chess Tournament 2018

 

“Twee vijfvoudige winnaars in Tata Steel Masters tijdens 80e editie”

Wereldkampioen Magnus Carlsen en oud-wereldkampioenen Viswanathan Anand, Vladimir Kramnik en Hou Yifan nemen deel aan het Tata Steel Chess Tournament 2018, zo heeft de toernooiorganisatie vandaag bekendgemaakt. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in Beeld en Geluid in Hilversum. Zowel Carlsen als Anand hebben het Tata Steel Chess Tournament vijfmaal gewonnen. In januari treffen ze in Wijk aan Zee onder meer Anish Giri, Wesley So (winnaar in 2017), Fabiano Caruana, Vladimir Kramnik, Sergey Karjakin en Hou Yifan. De 80e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 12 tot en met 28 januari 2018. In het kader van Tata Steel Chess On Tour spelen de Tata Steel Masters op woensdag 17 januari in Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum en op woensdag 24 januari in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Alle speeldagen, zowel die in Wijk aan Zee als die in Groningen en Hilversum, zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen.

Grootmeester Anish Giri, Theo Henrar (voorzitter directie Tata Steel Nederland – links) en Jeroen van den Berg (toernooidirecteur – rechts) tijdens de bekendmaking van de Tata Steel Masters 2018 in Beeld en Geluid in Hilversum.

Sociaal-maatschappelijke initiatieven
“Met het Tata Steel Chess Tournament zetten we niet alleen een toptoernooi neer. We investeren ook in de sociaal-maatschappelijke rol van schaken”, aldus Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland. “Tata Steel richt zich met zijn omgevingsbeleid op jongeren onder het thema ‘Future Generations’. Dat doen we ook via het Tata Steel Chess Tournament. We willen met Chess on Tour als katalysator fungeren voor sociaal-maatschappelijke initiatieven in de speelsteden. De schaaksport helpt om groepen jongeren van uiteenlopende achtergronden met elkaar in contact te brengen. Schaken geeft jongeren zelfvertrouwen en stimuleert strategisch en creatief denken. In diverse steden die het Tata Steel Chess Tournament in de afgelopen jaren heeft aangedaan tijdens ‘Chess on Tour’ zijn schaakprojecten voor jongeren van de grond gekomen. Bijvoorbeeld in Utrecht en Rotterdam. Die lijn willen we komend jaar doortrekken”, aldus Henrar.

Spannende strijd
Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament: “Het 80e Tata Steel Chess Tournament belooft op voorhand een prachtig jubileumtoernooi te worden. Ik ben bijzonder verheugd over de deelname van vier wereldkampioenen. De deelname van met name Kramnik en Anand in deze jubileumeditie is heel bijzonder, omdat het alweer enige jaren geleden is dat zij in Wijk aan Zee hun opwachting maakten. Magnus Carlsen is nog altijd de nummer één van de wereld, maar zijn voorsprong is geslonken. De strijd om de eerste plaats kan wel eens erg spannend worden. Met name Anish Giri is er veel aan gelegen om voor eigen publiek toe te slaan en zo de opvolger van Jan Timman te worden, die als laatste Nederlander het Tata Steel Chess Tournament won (in 1985). Na 25 jaar te hebben deelgenomen heeft Loek van Wely besloten om de uitnodiging voor het Tata Steel Chess Tournament deze keer niet aan te nemen. Gawain Jones promoveert uit de Tata Steel Challengers, waar hij dit jaar de overwinning in de wacht sleepte.” De 13e speler wordt in november bekendgemaakt en de 14e een maand later, als bekend is wie op 1 december de hoogst genoteerde speler van de ACP Competitie is met een rating onder de 2750. De deelnemers aan de Tata Steel Challengers worden in de loop van november bekendgemaakt.
Voorlopige deelnemerslijst Tata Steel Chess Tournament 2018, Tata Steel Masters

Naam Land Rating World ranking
Magnus Carlsen Noorwegen 2826 1
Fabiano Caruana VS 2794 4
Vladimir Kramnik Rusland 2794 5
Shakhryar Mamedyarov Azerbeidzjan 2791 6
Wesley So VS 2788 7
Viswanathan Anand India 2783 9
Sergey Karjakin Rusland 2765 12
Anish Giri Nederland 2762 13
Wei Yi China 2740 18
Hou Yifan China 678 64
Adhiban Baskaran India 2671 75
Gawain Jones Engeland 2662 83

Staal en schaken: creativiteit en innovatie
Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Dat is waardoor het staalbedrijf erin slaagt om topproducten te leveren aan zijn klanten, waarmee die zich in hun markten kunnen onderscheiden. Tegelijkertijd levert Tata Steel door product- en procesinnovaties een bijdrage aan het realiseren van een duurzame samenleving. Internationaal staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *