BPB Limburg open 2018 (update), Nog een oud toernooiwinnaar in 2018!

(Persbericht: 15-05-2015)

Naast Roeland Pruijssers (2017) en Erwin l’Ami (2014), zal ook oud-toernooiwinaar Ruud Janssen zich melden in de strijd om de eindoverwinning op het BPB Limburg Open. Janssen (ELO 2496) won het toernooi enigszins verrassend in 2015 en bekroonde daarmee zijn tweede deelname. Wat hem in 2016 en 2017 niet lukte, moet in 2018 wel lukken: de tweede toernooioverwinning behalen van het BPB Limburg Open!

De 39-jarige Janssen is geboren in Venray (Li) en draagt daarom het BPB Limburg Open een warm hart toe. Vanaf 2014 is hij een vaste gast op het toernooi en hij speelt zich regelmatig in de kijker. Zo won hij in 2015 het toernooi, maar zijn zijn partijen ook in andere jaren altijd meerdere rondes te vinden bij het live-commentaar. In 2018 viert Janssen zijn eerste lustrum op het BPB Limburg Open en hoe kan dat beter gevierd worden dan met een grandioze 7 uit 7 overwinning?

Eenvoudig zal het echter niet worden. De Arnhemmer krijgt concurrentie van 8 andere Grootmeesters, waaronder enkele beruchte veelwinnaars. En ook wanneer de loting eens een keer relatief goed gezind is, zijn er met 11 IM’s en 23 FM’s voldoende mogelijkheden aanwezig om punten te morsen. Maar we kunnen het natuurlijk ook niet te makkelijk maken om de eerste speler te worden met 2 toernooioverwinningen op zijn naam.

Ook in de overige groepen lopen de inschrijvingen gesmeerd en belooft het weer een spannende editie van het BPB Limburg Open te worden. Zo zijn er in groep B liefst 21 spelers met een rating >2000 en zijn ook in de groep spelers net daaronder genoeg talenten te vinden. Evenals in Groep C, waar weer een spannende mix aan het ontstaan is tussen oude toernooitijgers en jong talent. Nog 3 dagen tot we beginnen en – ondanks de sterk verbeterde airconditioning – belooft het weer een heet toernooi te worden!

Door Jeroen van Ginneken

Redactie:

Website toernooi: https://www.limburgopen.nl/

Top 10 aanmeldingen: (totaal 16 mei 2018:  455 deelnemers)

Nat Naam Rat
1 Dui GM Liviu-dieter Nisipeanu 2671
2 FRA GM Christian Bauer 2644
3 NED GM Erwin L’ami 2630
4 DUI GM Alexander Donchenko 2587
5 DUI GM Rasmus Svane 2579
6 NED GM Sipke Ernst 2541
7 NED GM Roeland Pruijssers 2519
8 NED GM Martijn Dambacher 2503
9 NED GM Ruud Janssen 2496
10 NED IM Koen Leenhouts 2485

Statistieken

Nationaliteiten

Land Aantal deelnemers
Nederland 211
Duitsland 103
België 99
India 7
Rusland 6

Titelhouders:

GM 9
IM 12
FM 24
CM 2
WFM 2

 

(Persbericht)

Van 18 t/m 21 mei wordt het BPB Limburg Open 2018 gespeeld in Maastricht. Al 12 jaar lang is dit weekendtoernooi met Pinksteren een begrip in de internationale schaakwereld. Ook de jongste editie belooft spectaculair te worden met een sterk en uitgebreid deelnemersveld, topgrootmeesters en dat alles in een schitterende nieuwe speelzaal met een prachtige entree en een gezellige bar.
Het aantal deelnemers zal ook dit jaar weer rond de 450 liggen en daarmee wordt het BPB Limburg Open weer één van de grootste toernooien van Nederland en zelfs van Europa. Het deelnemersveld verspreidt zich netjes over de groepen A, B, C1 en C2, waardoor iedere speler gegarandeerd is van 7 spannende partijen tegen een gelijkwaardige tegenstander.

Zelfs in de absolute top van het deelnemersveld zullen er geen gemakkelijke partijen gespeeld worden. Titelfavoriet is regerend Duits en voormalig Europees Kampioen Liviu Dieter Nisipeanu (2681), die zijn debuut zal maken op het BPB Limburg Open. Hij ziet het toernooi als een mooie kans om zijn indrukwekkende palmares nog meer kleur te geven. Dat wordt echter geen gemakkelijke opgave, want de Roemeense Duitser krijgt concurrentie van meervoudig Frans kampioen Christian Bauer (2634), de winnaar van 2014 Erwin l’Ami (2634), en van twee talentvolle jonge Duitse grootmeesters, Rasmus Svane (2587) en Alexander Donchenko (2574). En natuurlijk wil titelhouder Roeland Pruijssers (2523) zijn titel graag prolongeren. Mochten zij een steekje laten vallen, dan zullen Sipke Ernst (2529) en Martijn Dambacher (2491) klaarstaan om direct te profiteren en zo de hoogste trede van het toernooi te bezetten. En wat te denken van toptalenten IM Thomas Beerdsen en IM Hing Ting Lai? Het zou niet de eerste keer zijn dat een outsider er met de hoofdprijs vandoor gaat, zoals in 2012 toen de Duitse IM Thomas Henrichs won in een deelnemersveld met 6 grootmeesters, waaronder Ivan Sokolov en Sipke Ernst.

Naast de indrukwekkende lijst topspelers en spannende krachtsverhoudingen in elke groep, is dit jaar ook de speelzaal een extra reden om het toernooi te bezoeken. Tegenover de oude locatie is een geheel nieuwe sportzaal gebouwd, waarin er nog meer faciliteiten te vinden zijn om optimaal te presteren. Door de grootte van de zaal is het mogelijk met 450 schakers in één zaal te spelen en toch veel ruimte te houden. Schaakboekhandel De Beste Zet zal aanwezig zijn met een uitgebreide collectie boeken en net als vorig jaar zal IM Stefan Kuipers het live-commentaar verzorgen.

Het BPB Limburg Open verdeelt de 7 speelrondes over het vierdaagse Pinksterweekend, waardoor het schema relaxter wordt en er altijd wel een moment is om het Limburgse landschap of de binnenstad van Maastricht te bezoeken wat zeker bijdraagt aan een mooie schaakvakantie. Hierdoor is het BPB Limburg Open niet alleen populair onder geharde toernooitijgers, maar wordt het ook veel bezocht door schakers die het toernooi combineren met een vakantie.

(Redactie: aantal deelnemers 13 mei: 439)

(Persbericht, 6 mei 2018))

Nog eens twee jonge, Duitse Grootmeesters hebben hun komst naar het BPB Limburg Open 2018 toegezegd. Het gaat om Rasmus Svane (2587) en Alexander Donchenko (2574) die voor het eerst hun opwachting maken op het leukste toernooi van Nederland.

Svane kwam al op jonge leeftijd vanuit zijn geboorteland Denemarken naar Duitsland. Daar gold hij al snel als een toptalent en dat bleek al vroeg in Nationale Jeugdkampioenschappen. Zo eindigde Svane in 2009 2e bij het kampioenschap onder-12 en won een jaar later het onder-14 kampioenschap. In hoog tempo speelt de nu 20-jarige Deense Duitser verschillende IM- en GM-normen bij elkaar bij toernooien door heel Europa. Zijn tweede plaats op het afgelopen Duits Kampioenschap bevestigt dat Svane een gerenommeerd toernooispeler en outsider voor elke titel is, die met een goed toernooi best eens op de hoogste trede van het podium van het BPB Limburg Open zou kunnen komen te staan.

Dan zal hij wel moeten afrekenen met zijn eeuwige rivaal Alexander Donchenko. De verhalen van beide heren gaan gelijk op, want ook de nu 19-jarige Donchenko kwam op vroege leeftijd met zijn Russische ouders naar Duitsland. Het schaken heeft hij meegekregen van zijn vader IM Anatoly Donchenko en hij heeft de sport dan ook met de paplepel ingegoten gekregen. Hij eindigde in 2009 bij het kampioenschap onder-12 op plaats 3 en won dezelfde groep een jaar later. Ook de geboren Rus heeft tal van Europese toernooien gespeeld, waarbij zijn overwinning op het Schaakfestival Groningen één van de bekendste is. Donchenko is sinds 3 jaar Grootmeester en gaat ook op voor zijn grootste scalp ooit: de eindoverwinning op het BPB Limburg Open.

Met deze twee sterke, jonge Duitsers krijgt het deelnemersveld een sterk Duitse inborst. Eerder werd het BPB Limburg Open gewonnen door de Duitsers Leonid Kritz (2007) en Thomas Henrichs (2012) en het zal niet makkelijk worden voor de Nederlandse delegatie om de eer van het land te verdedigen.

Top 10 aanmelders: (totaal staat nu,7 mei 2018, op 390)

Nat Naam Rat
1 DUI GM Liviu-dieter Nisipeanu 2681
2 FRA GM Christian Bauer 2634
3 NED GM Erwin L’ami 2634
4 DUI GM Rasmus Svane 2587
5 DUI GM Alexander Donchenko 2574
6 NED GM Sipke Ernst 2529
7 NED GM Roeland Pruijssers 2523
8 NED GM Martijn Dambacher 2491
9 NED IM Koen Leenhouts 2485
10 POL IM Grzegorz Nasuta 2465

(Redactie:)

Dit jaar zal De Beste Zet aanwezig zijn met een boekenstand.   

 

 

 

(Persbericht, 20 april, 2018)

Het BPB Limburg Open is in 11 jaar tijd uitgegroeid tot een begrip in de Nederlandse toernooischaak. Met elk jaar ruim 400 deelnemers is het één van de grootste toernooien van Nederland en zelfs Europa. Traditioneel wordt het toernooi gehouden met Pinksteren en vanwege dit vrije weekend kunnen er 7 rondes worden uitgesmeerd over 4 dagen. Dit zorgt voor een relaxed speelschema waarbij het mogelijk is om ook de mooie binnenstad van Maastricht te ontdekken. Hierdoor is het BPB Limburg Open niet alleen een groot en sterk bezet toernooi, maar doet het ook dienst als fijne vakantiebestemming.

Elk jaar zorgt de organisatie voor een speciaal tintje, waardoor het een feest is om naar Maastricht af te reizen. Dit jaar staat in het teken van de vernieuwde locatie. De gemeente Maastricht heeft de oude locatie, de Geusselthal, vervangen door een gloednieuwe Geusselthal. Deze hal heeft een prachtige nieuwe speelzaal, een grotere ruimte voor de live-analyse en een fijne bar met goede analysemogelijkheden. En mocht u zich nu zorgen maken over de uitstekende parkeer- en overnachtingsgelegenheden van de vorige hal: geen zorgen, want de nieuwe hal is tegenover de oude gebouwd. Deze gelegenheden zijn dus nog steeds beschikbaar. De nieuwe locatie heeft een geweldige uitstraling en staat garant voor een aantal schitterende partijen!

We zijn vereerd om met het BPB Limburg Open ook wederom het Limburgs Kampioenschap te organiseren en een uithangbord te zijn voor het Limburgse schaken. Limburgs schaken kenmerkt zich door niet alleen serieus te schaken, maar ook door de gemoedelijkheid om het schaken heen. Dit is de reden dat jaarlijks honderden schakers hun weekend vrijhouden om het Open Limburgs Kampioenschap in Maastricht te spelen.

Website toernooi: https://www.limburgopen.nl/

Top deelnemers 2018: (20 april 2018)

Naam Rat
1 GM Liviu-dieter Nisipeanu 2681
2 GM Christian Bauer 2634
3 GM Erwin L’ami 2634
4 GM Roeland Pruijssers 2523
5 GM Martijn Dambacher 2491
6 IM Thomas Beerdsen 2447
7 IM Hing Ting Lai 2445
8 IM Adrian Petrisor 2419
9 IM Krishna C R G 2416
10 FM Harff Marcel 2410

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *