The Spinning Wiel, oktober 2018: Bent u in een Matbui?

 

Carlsen even niet. Hij ontbreekt op de Olympiade in Batumi (= anagram van…?). Carlsen heeft gelijk. Caruana is er wèl bij in Georgië. Ook hij heeft volkomen gelijk!

WK-match

De aanstaande wereldtitelstrijd, november in Londen, wordt een gevaarlijke voor Carlsen. Hij lijkt dat te beseffen. De verzadiging, het steeds moeten verdedigen van je kroon, een tegenstander die als ‘counterpuncher’ bereid is rustig af te wachten zonder zelf veel kansen weg te geven: allemaal psychologisch echt lastige dingen.

Goede voorbereiding zal essentieel zijn. Bovendien is de kans dat Noorwegen op de Olympiade een medaille wint toch verwaarloosbaar. En Magnus heeft naar mij geluisterd, toen ik hem vertelde over het EK Landenteams 1999, ook in Batumi. Het voortdurend uitvallen van de elektriciteit en warm water, soms zelfs van koud water. Nu zal Georgië zeker een flinke technologische en infra-structurele inhaalslag gemaakt hebben, meldde ik hem, binnen 200 jaar. En dan heb ik het nog niet over die soeplepel, die mijn tong er bijna afsneed!

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

Titelverdediger

 Caruana is iemand die het liefst steeds zit te spelen. Dus ook hij bewandelt het juiste pad richting november. Zich maandenlang met zijn secondanten afzonderen zou voor hem averechts werken. Bovendien hebben de VS een Olympiadetitel te verdedigen. Op rating zijn ze al favoriet. Voor het eerst sinds deelname als Rusland heeft Putinstan niet het hoogste moyenne. De Elo-volgorde in Batumi is: 1. VS, 2. Rusland, 3. China, 4. Azerbeidjan, 5. India.

Fout, fout, fout

Met 185 deelnemende teams in de Open sectie en 151 bij de Vrouwen is de Olympiade gigantisch. Hoe schril steekt daarbij af, dat er maar 11 ronden gespeeld worden! Veel te weinig om een ook maar enigszins rechtvaardige eindstand te creëren, zeker wanneer je clean Zwitserse indelingen hanteert (nr. 1 tegen helft + 1, enz.) zodat je begint met enkele ‘opwarmrondjes’. Dat moet echt anders. Speel 15 ronden Zwitsers of bedenk een heel andere formule!

Ook is het jammer dat er om matchpunten gespeeld wordt en niet om bordpunten, wat veel meer strijd belooft. En de keuze voor Batumi kan me ook niet bekoren. Toch blijft de Olympiade een geweldig feest. Ik mis het zeker.

‘Kleinere’ teams

 Zover laat Eugene Torre het niet komen. Na een record-aantal deelnames van 23 is hij ook nu weer ter plekke, ditmaal als teamcaptain van de Filippijnen. Maar ja, wel zonder Wesley So. Nederland mag hopen een stuk hoger te eindigen, al is het als nr. 13 op rating ook maar medium-large. Voor goud mag je in deze formule maar 3 of 4 matchpunten afstaan, denk ik, en voor een podiumplaats 5, heel misschien 6. Er werd al verloren van de USA, anderzijds maar beter om die vroeg in het toernooi te krijgen. Als NL magertjes presteert, heeft de sterk spelende Giri wellicht des te meer kans op een gouden bordmedaille. Interessant dat Nederlands kampioen Tiviakov het laagste bord bekleedt, nog onder Jorden van Foreest. Maar dan moet hij wel vaker opgesteld worden dan tot dusver!

Vrouwen gelijk op met mannen

Het scoreverloop van onze damesploeg is identiek aan dat van de meneren, politiek zeer correct. Zij zijn als nr. 16 geplaatst en verloren ook in ronde 3, om daarna weer lekker te gaan scoren. Alleen, waar de mannen tegen de VS relatief kansloos waren, lieten de vrouwen tegen het niet zo sterke Slovenië ‘iets’ liggen.  

Haast – Janzelj, 3e ronde. 23. Pd5

De tactisch slagvaardige Anne Haast vindt de manier om zwarts spel af te straffen.

24. Lxd5 Txd5?!

Beter was 24…Lxe5 met ‘alleen maar’ groot voordeel voor wit.

25. f6 Lxf6 26. Lxg5!

Dodelijk.

26…Lxg5 27. Dxe4+ f5 28. Dxd5 Dg7 29. Kh1 Lf6

Objectief verdient 29…Td8 30. Df7 cd4 de voorkeur.

30. Pd7! Tf7 31. Pxf6+

Na 31. Pxc5 staat wit nog gewonnener.

31…Txf6 

 

32. Tae1??

Zowel na 32. dxc5 (verhindert de komende zet) als na 32. Tf2 is het punt zo goed als binnen.

32…Td6!

Tsja, een probleempje met g2.

33. Te7 Dxe7

32…Txd5 is nog iets overtuigender.

34. Dxc5 b6

Nu zijn de rollen omgedraaid en na 73 zetten was het 0 – 1.

En natuurlijk leidde dit tot 1,5 – 2,5 in plaats van andersom, beide matchpunten het raam uit. Anne, Anne, je eigen kansen perfect waarnemen en dan de simpelste wending van de tegenstander missen….je lijkt wel een jeugdspeler! Snel Petra Schuurman invliegen om dit eruit te slaan, zou ik zeggen. De enige die geweldig scoort is Rosa Ratsma op bord 4. Hopelijk werkt dat aanstekelijk, want eén bord is een ietwat smalle basis.

De tweede helft

Bij de vrouwen is de ratingtop: 1. Rusland, 2. Oekraïne, 3. China. Waarom het machtige Chinese team maar derde? Omdat Hou Yifan (prioriteit ligt bij haar studie, neem ik aan) en Tan Zhongyi (die de WK-match verloor) ontbreken. Beide Oranjeploegen liggen nog in de race voor een mooie eindklassering, al lijken medailles (wanneer werden die voor het laatst behaald?) me zeker niet waarschijnlijk. In de Open sectie zou Azerbeidjan wel eens iets bijzonders kunnen presteren. Met een sterke kopman won het al de wedstrijd tegen aartsrivaal Armenië, een match nòg beladener dan bijv. Griekenland – Turkije, denk ik. Bij de vrouwen lijkt het, met een iets minder sterk China, een zeer open strijd. Sommige teams, zoals Armenië, doen het verrassend goed, maar de grote klappen moeten op de laatste dagen vallen.

En dan nog dit

Het laatste nieuws (weliswaar alweer verouderd op het moment van plaatsing dezer column): de Nederlandse dames spelen tegen China (pak ze, Peng!) en de heren tegen Duitsland (let op de schwalbes!), het eerstgenoemde team zonder Ratsma en het tweede alweer zonder Tiviakov. Ik weet niet wie de captains zijn en of speciale redenen hieraan ten grondslag liggen, maar: Whaaat?? Willen jullie niet winnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *