WK 2018: Voorbeschouwing Carlsen-Caruana door Roeland Pruijssers

Tijdens het Europees kampioenschap voor clubteams (ECC), een paar weken geleden, had ik de kans om Carlsen te zien schaken. Het was het laatste toernooi waar hij aan mee zou doen voorafgaand aan zijn wk-match tegen Caruana. Qua resultaten viel het allemaal wel mee daar. Hij speelde tegen de toppers geen gevaarlijke openingen en het was duidelijk dat hij er vooral was om te genieten van de mooie locatie en om zijn team uit Noorwegen een handje te helpen. ‘s Ochtends was hij vaak fanatiek aan het voetballen tegen een groepje Nederlanders en anders was hij op het strand te vinden aan de heldere blauwe zee. Op de laatste dag maakte hij in vriendschappelijk blitz-partijen nog even vrolijk gehakt van alle tegenstanders, waaronder Mamedyarov. In feite zeggende dat de voorbereiding op de match achter de rug is en hij even kon ontspannen.
Maar wie heeft er de betere kansen? Carlsen is de huidige wereldkampioen, heeft een hele goede score tegen Caruana en heeft ervaring op het gebied van WK-matches.  Maar Caruana’s resultaten liegen er ook niet om. Hij won recent veel toernooien, soms ook als Carlsen mee deed, en op de meest recente ratinglijst is het verschil nog maar 3 ratingpunten (2835 om 2832). Als Carlsen één partij verloren had tijdens het ECC was Caruana hem voorbij gestreefd en was Carlsen de match in gegaan als de nummer twee van de wereld. Maar rating is niet altijd een goede indicatie zoals de vorige wk-match uitwees. Karjakin stond bij mijn weten buiten de top vijf op de ratinglijst, of misschien wel buiten de top tien, toen hij zijn match speelde tegen Carlsen twee jaar geleden. Dat hij het kandidatentoernooi won was dan ook zeer verrassend te noemen. Caruana en Aronian stonden consistent hoger op de ratinglijst, maar konden het niet waarmaken en Karjakin had op dat moment misschien wel het toernooi van zijn leven. Achteraf hoeven we daar ook niet rouwig om te zijn, want Karjakin kwam oh-zo dichtbij om Carlsen van de troon te stoten en de spanning was aan het eind van de match om te snijden: zou Carlsen dan toch van de titel verliezen?  Maar zoals bekend wist Carlsen de match uiteindelijk toch naar zich toe te trekken door superieur te zijn in de rapidpartijen.
Mede daarom denk ik dat de komende match eenzijdiger zal zijn dan de hoge rating en goede resultaten van Caruana doen vermoeden. Ik denk dat Carlsen zeker geleerd heeft van zijn match tegen de kranig verdedigende Karjakin. En daarbij kan hij nog altijd vertrouwen op de barrages. Want als de klassieke partijen nog geen winnaar aanwijzen wordt er overgegaan op rapid-tempo en daarna blitz, en in beiden heeft Carlsen veel betere papieren dan Caruana. De partijen zullen van extreem hoge kwaliteit zijn maar de onderlinge score en met name de laatste onderlinge partijen lieten bij mij de indruk achter dat Caruana een tegenstander is die Carlsen wel ligt. Carlsen is wat mij betreft de grote favoriet en zijn ontspannen houding tijdens het ECC was daar een teken van. Al hebben de panna’s en nederlagen in het voetbal hem misschien geen goed gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *