The Spinning Wiel September 2019: De opvolger van Euwe

Eind 2012, toen ik in Groningen een minimatch speelde tegen een toen nog zeer jonge Jorden van Foreest, hoorde ik het al van meerdere inboorlingen:”Die Lucas gaat de sterkste worden.” Schaaktechnisch leek daar toen nog weinig aanleiding toe te zijn, maar er was een andere reden:”Want hij is gek!”

John van der Wiel

Gek, geniaal, wereldkampioen

Toen een journalist, nogal beledigend, eens aan Max Euwe vroeg of je gek moest zijn om wereldkampioen te worden (nadat dit Euwe al gelukt was), antwoordde onze Prof. Dr. gevat:”Dat is niet noodzakelijk. Maar het helpt wel!” Erg veel ‘gekke’ wereldkampioenen zou ik niet kunnen noemen. Behoudens Fischer heeft niemand serieuze pogingen ondernomen om dit predikaat te verdienen. Misschien Aljechin en Kasparov een klein beetje.
En Lucas, toch al regerend Nederlands kampioen? Ik zal u twee pointers geven, dan mag u zelf beslissen. Deze zaterdag wordt het NK Bedrijvenschaak gespeeld (Topsportcentrum Rotterdam, naast de Kuip), ooit gewonnen door Schakers.info. En wat is een van de sterkste teams? Het Forum voor Democratie, met Loek van Wely, Lucas van Foreest, Thierry Baudet, Kees Eldering (niet onbekend in het Noorden) en Olaf Ephraim.

Wat is een forum?

Voor het FvD spelen, met zelfs de grote Baudet erbij, tsja, it’s a free country, maar in mijn boek duidt dat niet op een stabiele geestelijke huishouding. En wat betekent nu eigenlijk de partijnaam? In het Latijn is forum een markt. Dat is dan handel en commercie maar tegenwoordig heeft de term ‘forum’ een heel andere lading, meer richting ‘denktank’. Dus wat is het FvD nu eigenlijk, een politieke partij, een beweging, een brainport? Het NK maakt alles duidelijk: het is een bedrijf! Dus toch ongeveer de Latijnse betekenis. Vooralsnog laat ik me hun product niet aansmeren.

Anish Giri

Als het erom gaat wie de volgende nederlandse wereldkampioen wordt, moeten we het voorlopig nog maar even op Giri houden. Echter, hij heeft zich nog lang niet geplaatst voor het Kandidatentoernooi, maart/april 2020 in Jekaterinenburg. Dat had gekund in de FIDE World Cup, die nu bezig is in Chanti-Mansyisk, waar de 2 finalisten een ticket bemachtigen. Maar Anish lag er alweer vroeg uit, iets dat hem ook gebeurde in 2 FIDE Grand Prix toernooien (in de eerste ronde reeds, tegen resp. Dubov en Karjakin). Daar spelen alle betrokkenen 3 van de 4 toernooien. Na de eerste twee is Giri al uitgeschakeld en hebben Mamedyarov en Grischuk de beste papieren, voor Nepomniachtchi en dan Vachier-Lagrave. Ook hier zijn 2 plekken voor Jekaterinenburg te verdienen en de genoemde vier zijn op dit moment ook in de World Cup nog in de strijd.

Kan het nog?

4 plekken lukken niet meer en Caruana is automatisch rechthebbend. Maar er is nog hoop voor Giri. Er is 1 wild-card en ook al heeft Anish iets van Russische wortels, het lijkt toch zeer onaannemelijk dat hij die plaats krijgt. Dan is er in oktober iets nieuws, een Grand Swiss Tournament op the Isle of Man. De hoogst eindigende aldaar (die zich niet via een andere route geplaatst heeft!) mag ook naar het Kandidatentoernooi. Tenslotte is er 1 ratingplek op basis van een omgerekend getal over heel veel recente lijsten. Daar staat Ding Liren dik eerste en het mooiste scenario zou zijn, dat de Chinees de finale van de World Cup bereikt, want dan begint Giri in beeld te komen voor het rating-ticket.

Maar dan anders

Daartoe zal Giri echter een betere vorm dienen te vinden dan in Chanti-Mansyisk. Tegen de jonge Amerikaan Jeffery Xiong stond hij in bijna iedere partij beter, maar doortastendheid en nauwkeurigheid waren ver te zoeken.

Nadat zwart een iets te enthousiaste aanvalspoging had ondernomen, had Anish al een kans gemist, maar de nog grotere lag hier: 28. Td5!! was de killer geweest. Zwarts spel leunt bijna geheel op de tegenaanval tegen Lg2 en zo wordt dat getorpedeerd. Na bijv. 28…Lxd5 29. cxd5 Lxc1 (29…Tg5 30. Dxg5!?) 30. dxe6+! Ke8 (of 30…dxe6 31. Dg7+ en 32. Dxc7) 31. Dxf5 of de computerzet 28…Tf6 29. Txd7+!? Dxd7 30. Lxf6 kan zwart het niet overleven. De keuze viel echter op

28. Dg7+? Ke8 29. Lf6 Txg2+ 30. Kxg2 Lxe4+ 31. Kf1 Ld6

met onduidelijk spel en in het vervolg moest Giri zelfs werken voor een half punt. Natuurlijk wel een moeilijke zet, dat 28. Td5, zeker in Rapid, maar ook symptomatisch. Giri en de minimatches, geen gelukkige combi dit jaar. De Swiss dan maar?

Tweede pointer

Of anders Lucas dan maar? Ik heb me (door meerdere lieden) laten vertellen dat hij zal deelnemen aan het NK ‘Armworstelen’. Dat is de officiële benaming, een anglicisme voor armpje drukken, en het vindt plaats op 28 september. Maar dan is ook de eerste KNSB-competitieronde! Hoogst apart, maar ik had u een tweede pointer beloofd aangaande de geest van Lucas. Dat ‘armwrestling’ een hobby van Lucas is, is onmiskenbaar. Bij Rapidtoernooien loopt hij voortdurend iedereen uit te dagen tot een gevecht. Zo ook vorig jaar in Spakenburg-Bunschoten Jaap Amesz (!), die makkelijk won en daarna alle verzoeken voor een revanche beleefd van de hand wees. Gelukkig vindt het NK plaats in allerlei verschillende gewichtsklassen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *