Hoogeveen Matches 2019: Persberichten

23ste Hoogeveen Schaaktoernooi in teken van de jeugd

HOOGEVEEN – Het Hoogeveen Schaaktoernooi staat dit jaar goeddeels in het teken van de jeugd. In de matches spelen het wereldtoptalent Alireza Firouzja uit Iran en de sterkste jeugdspeelster ter wereld Zahansaya Abdumalik uit Kazachstan (19) tegen respectievelijk Jorge Cori Tello en Jan Timman. Het grote Open toernooi kent vele jonge talenten uit Nederland, Duitsland en ook het land van wereldkampioen Magnus Carlsen, Noorwegen. Plaats van handeling is wederom het Hoogeveense raadhuis, van zaterdag 19 tot en met zaterdag 26 oktober.

Het 23ste Hoogeveen Schaaktoernooi heeft 237 deelnemers uit 22 landen op de lijst staan. De twee amateurgroepen en de Open groep beginnen op zaterdag 19 oktober. De amateurgroepen spelen één ronde per dag – de ene groep ‘s ochtends en de andere ‘s middags. De Open groep begint, net als de matches, om 14.00 uur (12.00 uur op de slotdag), maar kent op maandag 21 oktober twee ronden.

Het toernooi wordt op 19 oktober om 16.30 uur geopend in de White Box in het Postkantoor van Hoogeveen, door KNSB-voorzitter Marleen van Amerongen en Nederlands jongste grootmeester, tevens nationaal kampioen, Lucas van Foreest. Van Foreest geeft op de ochtend van de openingsdag ook de traditionele simultaan voor de jeugd bij McDonald’s in Hoogeveen. Daarna wordt in de White Box een jeugdtoernooi gehouden.

De topattracties van het Hoogeveen Schaaktoernooi zijn wederom de twee matches. Dit jaar speelt de 16-jarige Alireza Firouzja uit Iran, in wie velen een toekomstige kandidaat voor de wereldtitel zien, tegen de sterke 24-jarige grootmeester Jorge Cori Tello uit Peru. De Nederlandse topveteraan Jan Timman komt uit tegen de Kazachstaanse Zhansaya Abdumalik, die op haar 19de al dicht tegen de vrouwelijke wereldtop aan zit. De matches worden gespeeld over zes partijen; op woensdag 23 oktober hebben deze vier topspelers een rustdag.

In het Open toernooi zijn de Nederlandse grootmeesters Roeland Pruijssers, Jan Werle en Sipke Ernst op papier de sterksten. Zij krijgen concurrentie van de jonge Oezbeekse grootmeester Javokhir Sindarov, veteraan Oleg Romanishin uit de Oekraïne en nog vier andere grootmeesters, onder wie de Nederlander Harmen Jonkman. Ook de sterke jonge meesters Casper Schoppen (17 en Open Nederlands kampioen), Thomas Beerdsen, Liam Vrolijk (17) en Siem van Dael (15, tweede bij het EK tot 16 jaar) mogen niet onderschat worden. Daarnaast zijn er twee jonge Noorse talenten aanwezig: Tor Fredrik Kaasen (17), die op het recente EK jeugd tot 18 jaar gedeeld derde werd naast Vrolijk, en zijn jaargenoot Mads Vestby-Ellingsen.

In Hoogeveen zijn schakers uit de hele wereld actief. In het Open toernooi speelt bijvoorbeeld ook Erick Takawira uit Zimbabwe, voor de Amateurgroep I heeft zich onder anderen de Australiër George Morgan gemeld, en in de Amateurgroep II zal Ezekiel Masiko uit Oeganda uitkomen, evenals de huidige wereldkampioen dammen uit Rusland, Aleksandr Georgiev!

Bekende Nederlandse schakers zullen in de kantine van het raadhuis commentaar geven op de belangrijkste partijen. Daarnaast wordt dagelijks een uitgebreide blog bijgehouden over het toernooi op onze website: www.hoogeveenchess.nl, waar u ook terecht kunt voor nadere informatie

Hoogeveense basisscholen massaal aan het schaken!

Hoogeveen – Vanaf 19 oktober a.s. schaken meer dan 200 spelers uit 20 landen tijdens de 23ste editie van het Hoogeveen Schaaktoernooi. Maar dat is niet alles. Om Hoogeveen meer dan ooit te laten uitstralen dat het een echte schaakstad is, is op maar liefst 26 schoolpleinen van basisscholen uit de gemeente Hoogeveen dit jaar een groot buitenschaakbord gerealiseerd met bijbehorende XXL schaakstukken. Vrijdag 18 oktober a.s. worden met een ludiek openingsmoment de borden en stukken officieel in gebruik genomen op basisschool CBS De Regenboog, in het bijzijn van kinderen, wethouders Giethoorn en Vos uit Hoogeveen, de gedeputeerde van de provincie Drenthe en de betrokken Hoogeveense ondernemers die het project ‘Hoogeveen Schaakstad; van wens naar werkelijkheid!’ mede mogelijk hebben gemaakt.

‘Er wordt overigens op diverse scholen al volop gebruikgemaakt van de borden en stukken’, aldus Ernst Eujen, initiatiefnemer van het project. ‘En dat is maar goed ook. De aantrekkingskracht van het schaakspel is er en als het visueel wordt op een schoolplein door zo’n groot bord met grote stukken, triggert het de nieuwsgierigheid van de kinderen nog meer. Spelen en ervarend leren, is het devies! De schaakborden zijn overigens al in de drogere mei-periode op de schoolpleinen geschilderd. De afgelopen weken hebben Bert van der Haar en ik de grote stukken rondgebracht bij de scholen. Een gesjouw van heb ik jou daar’, lacht Eujen. ‘Dat we nu officieel met Hoogeveen Schaakstad kunnen aftrappen, precies voor het Hoogeveen Schaaktoernooi, is natuurlijk mooie timing.’

Ernst Eujen (foto: André Weima)

Het idee om elk basisschoolplein in de gemeente Hoogeveen te voorzien van een buitenschaakbord met stukken is ontstaan om het schaaktoernooi en de schaaksport nog beter te laten landen in Hoogeveen. Eujen: ‘Hoogeveen staat bekend om zijn maakindustrie; meer de doeners dan de denkers. Maar Hoogeveen heeft al 23 jaar het op één na grootste schaaktoernooi van Nederland. Daarop mag Hoogeveen, zoals eigenlijk op zoveel, trots zijn! Bovendien is de educatieve en cognitieve waarde van schaken, voor jong en oud, meer dan bewezen, dus het voegt ook echt iets toe. Zoals Kasparov ooit zei: Schaken helpt je te concentreren, je logica te verbeteren. Het leert je om volgens de regels te spelen en verantwoordelijkheid te nemen voor je acties, hoe je problemen oplost in een onzekere omgeving. Welk ander spel biedt zoveel? ‘ knipoogt Eujen.

Nadat het idee ontstond voor het project Hoogeveen Schaakstad, is er hard gewerkt aan de realisatie ervan. ‘De gemeente, vanuit Jong Hoogeveen en Bruisend Hoogeveen betrokken, is een belangrijke ondersteuner geweest van het project, de provincie heeft een bijdrage geleverd, maar ook diverse Hoogeveense ondernemers – vereeuwigd bij elk bord – hebben weer een flinke duit bijgedragen om het plan te kunnen realiseren’, vertelt Eujen. ‘Daar waren wij erg blij mee. Het geeft maar weer eens aan dat in Hoogeveen met elkaar heel veel mogelijk is. Met dank aan de gemeente, de provincie en de betrokken Hoogeveense ondernemers is de wens Hoogeveen Schaakstad daadwerkelijk werkelijkheid geworden! De jeugd aan het schaken in bruisend Hoogeveen! Volgende week vrijdag gaan we er met elkaar een mooie stelling aan wagen op De Regenboog.’

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *