The Spinning Wiel december 2019: MVL en Australië

 

Neen, dit wordt geen ‘Tintin en Afrique’ maar behelst de vraag: wat hebben Australië en Maxime Vachier-Lagrave gemeenschappelijk? Het antwoord valt vrijwel niet te bedenken, maar ik zal het u verklaren.

Zelfopoffering

De oplossing is Zelfopoffering. En dan niet in de zin van ‘even de wijste wezen’ of iemand anders iets gunnen maar de onmenselijke soort. Verzengend, hartverscheurend. Zo heeft Australië besloten haar inwoners de kerstkleuren in volle pracht aan te bieden. Groene bossen die nu rood kleuren. Ongekende bosbranden, op dit moment staat, bij elkaar opgeteld, een gebied ter grootte van België in de fik! Was het echt België, de FIFA ranglijst zou geen nr. 1 meer hebben. Het aanplanten van heel veel nieuwe bomen (gebeurt o.a. in NL) vormt een kans om de CO2-problematiek te lijf te gaan, maar als steeds meer en grotere bosbranden een direct gevolg van klimaatverandering zijn, dan is het cirkeltje weer, eh, vicieus.

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

Na U!

De Franse topper Maxime Vachier-Lagrave, inmiddels beter bekend als MVL, heeft beleefdheid naar een nieuw niveau getild. Op allerlei fronten heeft hij zich net niet gekwalificeerd voor het Kandidatentoernooi. Derde in het eindklassement van de FIDE Grand Prix (Grischuk en Nepomniachtchi gaan door) en de ratingplaats zal naar Giri gaan, voor MVL, die nu iets hoger staat, maar om de optelsom van 12 maandlijsten te winnen in januari 75 punten meer dient te hebben dan Anish. Gaat niet gebeuren. Niet dat ik zo’n fan ben van MVL’s spel (zwaar leunend op theoriekennis, niet zoveel diepgang), maar dat iemand van zijn kracht een verdiende CT-plaats steeds net misloopt, is wel verdrietig. En overdreven beleefd van hem. “Na U, na U, non j’insiste!”

Jekaterinburg 2020

Verdient MVL dan niet de wild-card? Zeker, maar het Kandidatentoernooi vindt plaats in Rusland. Er zijn 2 redenen waarom MVL kansloos is: 1) Russen geven de voorkeur aan Russen. Putin is heel erg (en sluw), maar zijn voornaamste rivalen zijn minstens zo nationalistisch; 2) de WADA heeft alle Russische sporters (tenzij ze kunnen aantonen ‘clean’ te zijn) voor 4 jaar uitgesloten van belangrijke evenementen. Hopelijk blijft die beslissing overeind, er moet een einde komen aan de dopingcultuur en valsspelerij. Betekent wel dat de Russen zeker nu niet lief willen zijn voor buitenlanders. De wild-card zal zeer waarschijnlijk gaan naar de 22-jarige Kyrill Alekseenko. Hij eindigde in de FIDE Grand Swiss op Isle of Man een halfje achter Wang Hao (die zo een CT-plaats pakte) en Caruana (die zo’n plaats al had). Voorts won Alekseenko tijdens het afgelopen EK Landenteams aan bord 3 een belangrijke laatste ronde-partij (van Polens Piorun), aldus Rusland het goud bezorgend.

Weinig favorieten?

Het deelnemersveld in Jekaterinburg, maart-april, zal dan waarschijnlijk zijn: Caruana (VS), Ding Liren en Wang Hao (Chi.), Grischuk, Nepomniachtchi, Alekseenko (Rus.), Radjabov (Aze.) en onze Giri. Klinkt toch niet eens zo sterk, misschien omdat mensen als Kramnik, Aronian, Anand, Mamedyarov, Karjakin niet meer meedoen. En eigenlijk kan ik me maar 2 mogelijke uitdagers voor Carlsen voorstellen, Caruana en Ding Liren. Of gaan er vreemde dingen gebeuren? Chinese of Russische combines? Op een schaaksite die ik frequenteer, zag ik een kiebitzer beweren dat Wang beide partijen cadeau doet aan Ding. Lijkt me grote onzin, al is het best mogelijk dat Ding een partij regulier wint van zijn landgenoot. En in Rusland, niet voor niets zijn alle inwoners komplotdenkers! Mij is het enkele malen gebeurd (Sochi, Moskou) dat ik licht ziek was, uitgerekend op dagen dat ik tegen een Sovjet-kanshebber moest aantreden. Iets door het voedsel gedaan? Van de Russische spelers zelf verwacht ik geen foul play, maar verder?

Bad, baddest, Badr

Nee, dan liever op MVL-achtige wijze de tegenstander de zege gunnen wanneer die inmiddels zeer onwaarschijnlijk is geworden. Zoals Badr Hari onlangs deed in het WK-gevecht met Rico Verhoeven, waarnaar alle kickboksfans hadden uitgezien. Net als 3 jaar geleden door een blessure, ditmaal  in winnende positie en aan zijn enkel. Overigens viel me op hoeveel aanhang Badr Hari lijkt te hebben, een gewetenloze vogel die al voor de rechter stond wegens zware mishandeling en in een verder verleden gediskwalificeerd werd in een WK-finale te Japan. Blijkbaar krijgen tegenwoordig sporters en politici die in Nederland strafbare feiten plegen, een heldenstatus. Dat belooft veel goeds voor de toekomst….

De toekomst

Op de korte termijn kunnen we al toeleven naar het 82e Tata Steel Toernooi. Ondanks de dreiging van veel ontslagen toch weer met een loeisterke A-groep en een aantrekkelijke B-groep. Blijft de traditie in stand, dat Carlsen en Giri excelleren terwijl Caruana onherkenbaar is? En wat zal de vlijmscherpe jonge Rus Dubov bij zijn debuut laten zien? En Jorden? Hierover binnenkort waarschijnlijk meer. Voor nu, mag ik u heel aangename feestdagen toewensen en alvast een schitterend 2020? Met af en toe wat aandacht voor onze omgeving en omgevenden. En een beetje zelfopoffering, maar maak er geen MVL-werk van!

Uw aller Spinning Wiel

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *