The Spinning Wiel, december 2020: Nee, je moet je ergens op verheugen!

 

Wat een geweldig jaar ging 2020 worden. Kandidatentoernooi, WK-match, Olympische Spelen, EK Voetbal (we zijn er weer bij!) met succescoach Koeman, Tour, Wimbledon….inmiddels weten we beter. Wie heeft ooit gezegd dat de voorpret, het zich verheugen op, vaak beter is dan de gebeurtenis zelf? Vast niet een man. Voorspel en daarna niets. Bah!

Wat doen we ons aan?

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

Een heuse pandemie. Wie heeft zoiets ooit meegemaakt? Ja, wat bijna-dingen, maar bijvoorbeeld het SARS-verhaal ging toch grotendeels aan ons voorbij. De politici bleken er duidelijk niet op voorbereid en de medische instanties ook niet. Het bewustwordingsproces kwam evenmin goed op gang: toch lekker wintersporten in Noord-Italië en/of massaal carnaval vieren. Kom niet aan onze pleziertjes! En al die figuren die, zelfs nu nog, beweren dat het ‘eigenlijk gewoon een griepje’ is. Toegegeven, in den beginne had ik de ernst van de zaak ook onderschat.

Malloten en hufters

Dat we nu met een tweede golf en lockdown opgezadeld zijn, heeft alles te maken met een (gebrek aan) moreel kompas en desinformatie. Iedereen die, toen het nog kon, in de kroeg bij elkaar zo ongeveer op schoot kroop, tegen de adviezen in op vakantie ging of, nog erger, deelnam aan illegale feesten, bracht potentieel een tsunami aan nieuwe besmettingen op gang. Dit hedonisme, het eigen genot stellen boven de veiligheid van alle anderen, is schofterig en hufterig! Vergeef me de harde woorden, maar degenen die ik hiermee wil aanspreken begrijpen ander taalgebruik toch niet. ‘Verwerpelijk’ zouden ze een raar en mietjesachtig woord vinden. Helaas heeft iedereen nu te lijden onder het gedrag van onze meest asociale landgenoten….en dat van mensen die in een heel andere werkelijkheid leven!

Nog een pandemie

De laatste jaren zijn er steeds meer internet-sites die de waanzinnigste theorieën verkondigen. 5G zendmasten zouden heel slecht voor de gezondheid zijn (en moeten dus in brand), politieke leiders behoren tot een satanistisch pedofielengenootschap, Corona is verzonnen om de bevolking te knevelen en onder de duim te houden, bij de vaccinatie krijg je een chip ingespoten, zodat ‘ze’ je overal kunnen volgen enz. enz. Wie zijn ‘ze’ dan wel en konden ze je niet allang al via je mobieltje volgen, zou ik zeggen. Maar die mensen zijn toch niet van hun ‘gelijk’ af te brengen. In landen met hoge internet-dichtheid (en Nederland is wereldtop!) is deze complot-waanzin het grootst, maar ook dit is inmiddels een ware pandemie. In de VS gelooft nog steeds de meerderheid van de Trump-stemmers dat er op grote schaal stemfraude is gepleegd! Zelfs nu Mr. President helemaal losgeslagen is, niets aan de pandemie doet en allerlei criminele vriendjes een ‘presidential pardon’ geeft. Gevolg: dagelijks ca. 3000 Covid-doden in de USA. Ergens zou je hopen dat al die idioten elkaar besmetten en uitsterven….

Nieuwe varianten 2020

Met 2 nieuwe varianten beginnen wij schakers ons eindelijk thuis te voelen in deze misère. De Engelse variant was eigenlijk al bekend als c4 of c19. Bij de Zuid-Afrikaanse ligt dat iets vreemder, maar de bridgers kennen die als 3SA.

Nieuwe varianten 2021

Hopelijk zien we in de nabije toekomst mooie nieuwe varianten in Rusland, Candidates Part II. Je zou denken dat de pauze en voorbereidingstijd daarvoor toereikend moeten zijn.
Voor de meest verse nieuwtjes moeten we echter bij Tata Steel zijn. Vooralsnog lijkt het door te gaan: 15 t/m 31 januari. De bezetting is weer fraai, met Carlsen, Caruana, Nepom, MVL, Giri en Firouzja als bovenste zes (van 14). Het wordt een jeugdig gezelschap. De oudste, Mamedyarov, zegde helaas onlangs af. Zijn vervanger is echter van soortgelijke leeftijd: Harikrishna uit 1986. En anders zouden Vachier-Lagrave, Nepomniachtchi en Carlsen, allen uit 1990, de oudste 3 zijn geweest! Ik ben blij dat de traditie voortleeft en zal waarschijnlijk enkele rondeverslagen voor u maken. Voor de spelers is het echter maar zo-zo: geen publiek en waar je vroeger kon kiezen in welk leuk restaurantje je ging eten, zal dat nu alleen op de eigen hotelkamer mogen zijn. Ik benijd hen niet.

Goed nieuws op komst?

In 2021 zal ik blij zijn, wanneer Tata en het Kandidatentoernooi doorgaan, blij wanneer Joe Biden president wordt (maar pas op: de grote geschifte Troef had het zelfs over het afkondigen van de Staat van Beleg; sowieso ben ik diep teleurgesteld in bijna de helft van de Amerikanen), blij wanneer ik in februari mijn vrouw voor haar verjaardag kan meenemen naar onze favoriete Griek, blij wanneer ik gevaccineerd word. Inmiddels gelabeld als 60+-er hoef ik daar misschien niet een heel half jaar op te wachten. Maar ho, wacht even, ik zei toch niet dat ik me ergens op verheugde?

Wensen

Mag ik u tenslotte heel fijne feestdagen toewensen, ondanks alle beperkingen? En voor de nabije toekomst veel geduld, discipline en common sense.

Gezondheid en tot in 2021!

Uw aller Spinning Wiel

3 reacties

 1. Paul Giesbertz schreef:

  Ik vind de Spinning Wiel altijd al ondermaats. Ook deze aflevering is weer oppervlakkig zonder verrassing. Een IGM geeft een mening. Kunt u svp een andere columnist vinden?

 2. Peter Boll schreef:

  Het spijt me, maar ik ben het geheel oneens met deze maatschappelijke analyse. De sterfte cijfers zijn gelijkwaardig aan de flinke griep. Het is dus geen pandemie. Ik luister liever naar wetenschappers zoals Professor Capel en de artsen die opstaan tegen deze schandalige vrijheidsberoving. Deze angstpropaganda door politiek en media maakt sociaal en economisch alles kapot. Doe eerst eens wat huiswerk zou ik zeggen.

  • Rudy schreef:

   Peter, ik deel je visie volledig en ben ook zeer teleurgesteld in de visie van een mainstream commentator – ik zou zeggen, die hebben we al genoeg gehoord de laatste 10 maanden! Moge 2021 het geluid van Prof. Capel en vele anderen (houd de naam Fuellmich in de gaten, zou ik zeggen) veel gehoord worden. Desalniettemin wens ik John en lezers van deze site een mooi en gezond 2021, uiteindelijk overwinnen we deze waanzin alleen als we ons weten te verbinden en niet tegen elkaar laten uitspelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *