Fide Averbakh/Boleslavsky Award

De Yuri Averbakh/Isaac Boleslavsky Award voor beste boek gepubliceerd in 2020 gaat naar “The Life & Games of Vasily Smyslov (The Early Years: 1921-1948)”, geschreven door Andrey Terekhov en uitgegeven door Russell Enterprises.

De tweedeprijswinnaars waren “Think Like a Machine”, door Noam Manella en Zeev Zohar (uitgegeven door Quality Chess), en “Masterpieces and Dramas of the Soviet Championships: Volume I (1920-1937)”, geschreven door Sergey Voronkov en gepubliceerd door Elk en Ruby.

“The Life & Games of Vasily Smyslov (The Early Years: 1921-1948)”

Over de winnaar

Andrey Terekhov, geboren in Sint-Petersburg, is een FIDE Master, een ICCF International Master (correspondentieschaak) en heeft een Ph.D. bij informatica. Zijn beste resultaten in het bestuur waren overwinningen in de München Open 2008 en de Nabokov Memorial 2012. Hij verblijft momenteel in Singapore. Dit is zijn eerste boek voor Russell Enterprises.

Vasily Smyslov, de zevende wereldkampioen, had een lange en roemruchte schaakcarrière. Hij speelde bijna 3.000 toernooispellen gedurende zeven decennia, van de tijd van Lasker en Capablanca tot de dagen van Anand en Carlsen. Van 1948 tot 1958 nam Smyslov deel aan vier wereldkampioenschappen en werd hij wereldkampioen in 1957.

Smyslov speelde jarenlang op het hoogste niveau en maakte een verbluffende comeback in het begin van de jaren tachtig en bereikte de finale van de kandidatencyclus. Alleen de ontembare energie van de 20-jarige Garry Kasparov weerhield Smyslov ervan zich te kwalificeren voor nog een wereldkampioenschapswedstrijd op de rijpe leeftijd van 63!

In dit eerste deel van een meerdelige set volgt de Russische FIDE-meester Andrey Terekhov de ontwikkeling van de jonge Vasily vanaf zijn beginjaren en de jongste grootmeester in de Sovjet-Unie tot hij als tweede eindigde in het wereldkampioenschap wedstrijdtoernooi.

Met toegang tot zeldzaam archiefmateriaal uit het Sovjettijdperk en onschatbare familiearchieven, vult de auteur zijn verslag van de groei van Smyslov tot een elitespeler aan met tientallen fascinerende foto’s, vele nog nooit eerder gezien, evenals 49 diep geannoteerde games. De speciale kijk op de eindspelen van Smyslov van de Duitse grootmeester Karsten Müller rondt dit fascinerende eerste deel af.

Over de runner-ups

“Think like a machine”

Met de opkomst van computertechnologie hebben mensen de kans om hun denkproces te ontwikkelen op basis van hard bewijs. Think Like a Machine verkent menselijke beperkingen en stelt nieuwe wegen voor menselijk denken voor, geïnspireerd door computerengines. In posities die bijna uitsluitend zijn overgenomen uit het moderne toernooispel, presenteren de auteurs adembenemende voortzettingen die mensen moeilijk kunnen vinden, niet vanwege de lagere menselijke rekenkracht, vanwege conceptuele en perceptuele beperkingen. In dit boek worden deze “gekke” bewegingen geanalyseerd en gecategoriseerd. Als je je schaakverbeelding, begrip en intuïtie wilt vergroten, dan is Think Like a Machine het boek voor jou. Think Like A Machine is het tweede schaakboek dat mede is geschreven door Noam Manella en Zeev Zohar. Manella is een onderzoeker op het gebied van digitale en sociale netwerken; Zohar is accountant en zakenman. Hun vorige boek, Play Unconventional Chess and Win, was een hoogtepunt in de schaakuitgeverij in 2014.

“Masterpieces and Dramas of the Soviet Championships: Volume I (1920-1937)”

In zijn driedelige verhandeling brengt de vooraanstaande Russische schaakhistoricus Sergey Voronkov op levendige wijze de lang vergeten geschiedenis van de Sovjetkampioenschappen die in 1920-1953 werden gehouden tot leven. Deel I behandelt de eerste 10 kampioenschappen van 1920-1937, evenals de titelwedstrijd tussen Botvinnik en Levenfish. De belangrijkste deelnemers zijn ook wereldkampioen Alekhine en uitdager Bogoljubov, minder bekende Sovjet-kampioenen Romanovsky, Bogatyrchuk, Verlinsky en Rabinovich, en namen die vandaag onbekend zullen zijn maar destijds grote sterren waren: Riumin, Alatortsev, Makogonov, Rauzer, Ragozin , Tsjechover en vele anderen.


De boeken zijn verkrijgbaar bij De Beste Zet

“The Life & Games of Vasily Smyslov (The Early Years: 1921-1948)”

“Think like a machine”

“Masterpieces and Dramas of the Soviet Championships: Volume I (1920-1937)”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *