The Spinning Wiel, dec. 022

 

Door John van der Wiel

Klimaatregelen

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

Het besef is er. Alleen Trump, Baudet en die JA21-vogel ontkennen nog. De politieke wil om het klimaat te redden lijkt er ook te zijn. Maar de superrijke fossielen willen niet meedoen. Nooit zullen ze hun macht en geld opgeven. A losing game?

Wereldreizen

De Covid-periode was een echte lose-win situatie. Door alle restricties kwam niemand zijn land meer uit. Weinig kerosinegebruik, goed voor de planeet. Maar dan oorlog in Oost-Europa, dat is pas rampzalig voor het klimaat. Een totale lose-lose, zeker als er nog eens een kerncentrale fataal geraakt wordt.

Op kleine schaal doen we ons best. De thermostaat lager en ik heb geen auto. Zelfs geen rijbewijs! Als dat geen commitment is… Deze mensen verdienen dus een geweldig OV. Afgelopen KNSB-ronde mochten we naar Venlo. Sinds 2020 een wereldreis. En dat werd het zeker door 2 treinen met vertraging, daardoor het missen van twee aansluitingen en een uur later dan gepland arriveren bij de speelgelegenheid.

’s Avonds terugkerend op Den Haag CS, zowaar zal ik een goede verbinding hebben: over 8 minuten gaat mijn sprintertje. Maar dan: alarmsirenes en mededelingen in meerdere talen, dat iedereen onmiddellijk het station moest verlaten! Gelukkig had de captain zijn auto dichtbij in een parking staan en bracht hij me thuis, de schat.

Wat nu precies de reden van die ontruiming was, heb ik niet kunnen achterhalen. Blijkbaar niet nieuwswaardig genoeg voor het Internet. Wel hadden die dag Marokko en Kroatië gevoetbald om plaats 3 en we hebben het hier over Den Haag.

KNSB-regels

Om het verhaal nog erger te maken begon de wedstrijd in Venlo om 12 uur. Dat vind ik eigenlijk niet sportief van de thuisclub en de KNSB zou voor zulke excentrische plaatsen dat begintijdstip moeten verbieden. In sommige andere Europese landen zijn ook 2 begintijden in omloop, maar dan mag de uitclub altijd kiezen welke het wordt! Eerlijker maar nodeloos ingewikkeld. Waarom niet simpelweg overal beginnen om 13.00?

En dan hebben we het niet eens gehad over de volledig vrije bordvolgorde. Uniek zijn we daarin. Gek, hè?

Groningen

Na de Venlo-ervaring is het al huiveren voor de volgende wereldreis: op eerste Kerstdag naar Groningen. Daar speel ik een match van 4 partijen tegen jeugdkampioen Jonas Hilwerda. Zoiets liep 10 jaar geleden nog goed af tegen Jorden van F. (3-1) Het zal wel ietwat in de schaduw gebeuren van de NK’s die nu al in Groningen bezig zijn.

Het NK Algemeen telt 16 deelnemers in een volledige knock-out formule. Ietwat onwaardig maar wel spannend. Helaas zijn Giri en Jorden er niet bij, maar daardoor zijn er wel veel kandidaten voor de winst. Zoals titelverdediger Warmerdam, Tiviakov, l’Ami, Lucas van Foreest, Reinderman, Van den Doel, take your pick!

Bij de dames een zeskamp waarin Anne Haast haar titel verdedigt tegen overwegend zeer jeugdige speelsters (bij wie we vooral op Eline Roebers moeten letten). Round Robin, 5 partijen en dan een minimatch-finale tussen de nrs. 1 en 2. Maar dat is wel een zeer onzuivere formule. Krijg je 3 maal wit of zwart? Een erg belangrijk verschil. Dan zag ik toch liever een zevenkamp (3x wit, 3x zwart), waarbij wel op 21 en 26 december een extra ronde verspeeld moet worden, als je de finale in stand wilt houden.

Verder omvat het Groninger Festival het Open toernooi en nog een minimatch, Erik Hoeksema vs. Jongere jeugdkampioen Leandro Slagboom.

Kerstgedachte

Ach, veel dierbare herinneringen heb ik aan Groningen, natuurlijk beginnend met het Europees jeugdkampioenschap 1978-79. Meestal zit de Kerstperiode bij die herinneringen en de kerstgedachten dreigen me nu in hun greep te krijgen. Precies verkeerd voor zo’n match op leven en dood! Daarom moet ik ze zo snel mogelijk van me af schrijven. Mag ik ze op u overdragen?

Zoals vrede op Aarde, mededogen, begrip voor de problemen van anderen. Zoals mijn grote vriend Putin, die claimt dat andere landen de zorgen van Rusland niet willen begrijpen. Heeft-ie helemaal gelijk in, dat anderen die zorgen niet willen zien nadat hij een land binnengevallen is en de existentie van dat land en een vrij volk probeert te beëindigen!

2023

En mag ik u dan ook alvast een schitterend 2023 toewensen? Met minder inflatie, minder energieproblemen en een iets beter klimaat.

Zorgen zijn er ook wel over het schaakklimaat. We hebben heel veel sterke jeugdspelers, maar hoe vind je meer toptoernooien, meer populariteit en meer topsponsoren?

Enfin, na Groningen en Tata ziet het klimaat er vast al wat beter uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *