Steunpilaar van het schaakspel

(Afbeelding Nefertari, geliefde van Mut, de nobele dame, de grote favoriet van Ramses II, zijn belangrijkste koningin, 19e dynastie, 1295-1255 voor Chr.)

Onlangs verscheen bij Tirion Sport het tweede boek – in een serie van zes schaakstukken: De Toren. Andere recensenten schrijven lovend over de vertelling(en) door Hans Böhm en Yochanan Afek over de schaakstukken. Ik sluit me daarbij graag aan, want de boeken zijn klant- en handvriendelijk. Met de cadeaumaand voor de deur doen schaakboeken het sowieso goed. Eerder al (2010) verscheen De Pion van de heren bij Tiron Sport. U begrijpt er staat één schaakstuk centraal in het boek. Zoals de auteurs in hun voorwoord al aangeven worden er zestig verschillende thema’s behandeld en is het boek daarmee zowel een ode aan de toren als een leerboek.

Grappig te vermelden is dat ik in het lezen/scannen van dit boek enkele thema’s voorbij zag komen en daar in een partij op mijn club vrijwel direct nut van had. Ik kon een slechter staand toreneindspel plotseling nog in remisehaven loodsen. Het is dan ook een van de meest voorkomende eindspelen: die van de toren(s). Dus als training voor onder meer clubspelers ook aan te bevelen.

Het boek geeft in de eerste 23 bladzijden eerst een terugblik op de ontstaansgeschiedenis en daarbij gingen Böhm/Afek te rade bij schaakhistoricus Leo Diepstraten. Erg interessant allemaal om te lezen. Volgens Diepstraten (blz. 22) is waarschijnlijk de oudste afbeelding van een Toren die van Damiano in een manuscript uit 1524.
Ik geef af en toe bij sponsors/rotary clubs een korte schaaklezing (met beelden) en daarbij maak ik graag gebruik van een afbeelding van Nefertari (zie de afbeelding boven dit artikel) als zijnde een van de eerste afbeeldingen van het schaakspel. En het leuke daarbij is dat er de figuur van een  Toren(s) goed zichtbaar is. Zou het schaken dan toch allemaal ouder zijn als dat wij weten?

Ik ga natuurlijk niet eindigen met een vraagteken. Onlangs werd het Max Euwe  Tournament gehouden en het Max Euwe Centrum bestaat 25 jaar. Op 8 november jl. was het 25 jaar geleden dat het Max Euwe Centrum – MEC – werd geopend. (Op 13 december 1991 was de opening van het MEC op het Max Euweplein). Daarom uit het boek De Toren diagram 1.
Het siert de auteurs dat ze dit boek beginnen met een partijfragment van de grote Nederlandse leermeester:

Kijkt u even mee naar dit thema? Zwart (Euwe) aan zet.
Het zal u toch niet zoveel moeite kosten als ik u het thema van Böhm/Afek prijsgeef?
Mat achter de paaltjes.
Veel plezier met het boek.

(Jan Bey)

Boek: Wij presenteren De Toren
ISBN 978 90 4390 067 6
2011, Tirion Sport, euro 17,95

De Beste Zet

New In Chess

www.defonteintirion.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *