Godfried Bomans festival in Dordrecht

Aankomend weekend (9-11 december) staat Dordrecht in het teken van de schrijver Godfried Bomans en met name van zijn debuutroman “Memoires of gedenkschriften van minister Pieter Bas”. In een groot persbericht (met programma) van aanjager Hans Berrevoets maakte de organisatie bekend dat er in Dordrecht onder meer een herinneringsplek zal komen. Lees onderstaand persbericht en maak u keuze voor dit weekend. Wij maken u als schaakliefhebber vanzelfsprekend graag attent op het laatste gedeelte van dit persbericht. Schaken in het Dordrechts Museum:

Bomans in het Dordrechts Museum,  zondag 11 december  • 11.00 – 17.00 uur
Dordrechts Museum, Museumstraat 40.

Ook het Dordrechts Museum staat in het teken van Godfried Bomans. In de filmzaal is doorlopend een selectie van zeldzame oude televisiefragmenten met Bomans te zien. In de lounge van het Dordrechts Museum staat vanaf 14.30 uur het schaakverleden van Bomans centraal. Er is aandacht voor de verhalen en de reportages die Bomans over schaken schreef. Bomans deed regelmatig als journalist mee aan het Hoogovens Schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Na een korte presentatie over Bomans en de schaaksport door Hans Berrevoets kan er zelf geschaakt worden. Schaakclub Dordrecht en schaaksociëteit De Willige Dame werken mee aan dit schaakprogramma. Zij zorgen voor passende schaakpartijen, ook in toernooivorm. Er kan deze middag ook volop vrij worden geschaakt. De toegang is gratis.

——————————

Herinneringsplek Bomans in Dordrecht

De stad Dordrecht krijgt een plek waar schrijver Godfried Bomans en zijn  romanfiguur Pieter Bas wordt herinnerd. De locatie is het Otto Dickeplein met uitzicht over de Merwede. Daarover schreef Bomans ook in het boek Pieter Bas, waarmee hij 75 jaar geleden debuteerde. Gouda en Leiden, waar Pieter Bas ook zijn voetstappen heeft liggen, kregen al eerder een herinneringsplek.

Het ontwerp van het gedenkteken voor Godfried Bomans zal op zaterdag 10 december om 12 uur in de Centrale Bibliotheek aan de Groenmarkt 153, worden onthuld als onderdeel van een Godfried Bomans weekeinde in Dordrecht. Hierna wordt een Godfried Bomans expositie geopend, die met name berust op de verzameling van het Bomans Genootschap. Secretaris Frank van der Voordt gaat in op de betekenis van Godfried Bomans.

Op de expositie is tevens kunst te zien van de beeldend kunstenaar Will Ferwerda. Zijn werk werd in 1965 in Gorkum door burgemeester Ridder van Rappard verboden. Bomans sprong toen met zijn pen in de bres voor de kunstenaar. De Waalse kerk, die in Pieter Bas wordt genoemd, stelt ook documentatie beschikbaar. Daarbij zit een foto van dominee Perk, die in het boek Pieter Bas een belangrijke rol speelt.

Alle Godfried Bomans aandacht – een weekeinde lang – heeft een aanleiding in december 1936.

Godfried Bomans Festival

Het is  precies 75 jaar geleden dat de auteur Godfried Bomans debuteerde met zijn boek Memoires of gedenkschriften van minister Pieter Bas. In de eerste honderd pagina’s van dit boek beschreef Bomans het leven van de jonge Pieter Bas en zijn familie tegen het decor van de stad Dordrecht van de vorige eeuw. Verder is het in december alweer veertig jaar geleden dat Bomans is overleden. Deze markante gegevens bieden genoeg aanleiding om een Godfried Bomans Festival te houden op 9, 10, 11 december. Onder coördinatie van de bibliotheek organiseren Bomans liefhebbers uit Dordrecht en daarbuiten,  tijdens dit weekend allerlei verrassende locaties in de stad, bijzondere activiteiten die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Drie dagen lang kunnen bezoekers kennismaken met of (opnieuw) geïnspireerd raken door het leven en werk van Bomans. Op vrijdag 9 december om 20.00 uur in Gedachteniskapel Titus Brandsma wordt de officiële opening van het festival verricht door de heer J. Mos, wethouder Economische Zaken, Grondbedrijf, Cultuur, Verkeer en Vervoer.

Aanjager Bomansweekend

“Pieter Bas/Godfried Bomans – 1 december 2011 – Dordrecht

Godfried Bomans schreef in 1936 zijn bestseller Pieter Bas. Het gefingeerde verhaal begon in Dordrecht, waar de vader van de verteller gemeentesecretaris was. De hoofdpersoon zelf oefende later het ministerschap uit. Op een beeldende wijze geeft Bomans  Dordrecht een plek in het boek Pieter Bas.”

Schrijver van dit stukje uit de Dordtse Historische Kalender is Hans Berrevoets, aanjager van het Bomans weekend. Hij heeft de bibliotheek enthousiast gekregen voor zijn idee om iets met deze bijna vergeten schrijver te gaan doen.  Een werkgroep Bomans liefhebbers is in het leven geroepen om samen een onvergetelijk Godfried Bomans programma op te stellen.

Werkgroep Bomans liefhebbers

De coördinatie van het Godfried Bomans Festival ligt in handen van de Bibliotheek A tot Z. Het festival is tot stand gekomen door de samenwerking en medewerking van:

Piet Augustijn   •  Hans Berrevoets  •  de Bibliotheek A tot Z  •  Dordrechts Museum  •  Duurzaamheidscentrum Weizigt  •  Erfgoedcentrum DiEP  •  Paul Engelsman en de Will Ferwerda Foundation  •  Will Ferwerda  •  Gedachteniskapel Titus Brandsma  •  Godfried Bomans Genootschap  •  Jeanne van der Horst  •  Marieke van Leeuwen   •  Kees Posthumus  • Schaaksociëteit De Willige Dame  •  Schaakclub Dordrecht  •  Irene van der Sijde  •  Gé Vaartjes  •  Lien Valk  •  Waalse Kerk, Dordrecht • Wijkcentrum Sta-Pal

Programma Godfried Bomans Festival

Kees Posthumus vertelt

Vrijdag 9 december  •  15.00 – 16.00 uur

Wijkcentrum Sta-Pal, Otto Dickeplein 1

Verhalenverteller Kees Posthumus geeft een voorstelling met verrassende en inspirerende sprookjes van Godfried Bomans. Sinds Posthumus in 2002 met vertellen begon, staan er verhalen van Bomans op z’n repertoire.  Bomans’ bloemrijke taal en originele manier van schrijven maken zijn verhalen aantrekkelijk om te vertellen, voor jong en oud. Deze middag komen er verschillende sprookjes aan bod: Anita Dobbelmans, De verliefde kikker, De koning die niet dood wilde en De rijke bramenplukker.

De toegang is gratis, wel graag aanmelden op www.debibliotheekatotz.nl

Opening Godfried Bomans Festival

Vrijdag 9 december  •  20.00 uur

Voorafgaand aan de lezing van Gé Vaartjes, verricht wethouder Jasper Mos formeel de openingshandeling voor het festival in Gedachteniskapel Titus Brandsma.

Lezing Gé Vaartjes

Vrijdag 9 december  •  20.00 – 21.45 uur

Gedachteniskapel Titus Brandsma, Nolensweg 10

Gé Vaartjes, bij veel Dordtenaren bekend als de auteur van de boeiende levensbeschrijving van Top Naeff , Rebel en dame, is de biograaf van Godfried Bomans. Deze avond gaat Vaartjes in op het leven en werk van

Bomans, en op de manier waarop hij zelf het schrijven van een Bomans biografie aanpakt. Tussendoor vertoont

de biograaf een selectie van beelden en televisiefragmenten die een goede indruk geven van Bomans’ persoonlijkheid. De visuele kant van de lezing wordt verzorgd door Pim Oxener.

De toegang is gratis, wel graag aanmelden op www.debibliotheekatotz.nl.

Expositie Dordtse Bomans verzameling

Vrijdag 9 t/m zaterdag 31 december  •  tijdens openingstijden van de bibliotheek

Vestiging Dubbeldam, Dubbelsteynlaan West 74

Gedurende het Godfried Bomans Festival en de rest van de decembermaand is de Bomans collectie van een Dordtse verzamelaar te zien. Deze toont hoe populair de auteur vroeger was, en hoe de verzameling van een Bomans lezer er in die t­ijd uit zag.

De toegang is gratis.

Onthulling Bomans/ Pieter Bas gedenkteken

Zaterdag 10 december  •  12.00 uur

Centrale Bibliotheek Dordrecht, Groenmarkt 153

De locatie waarop Bomans en zijn romanfiguur Pieter Bas in de stad Dordrecht vereeuwigd wordt, zal zijn aan het Otto Dickeplein, met uitzicht op de Merwede…. Op welke wijze het gedenkteken eruit zal gaan zien, wordt rond de klok van kwart voor twee op een symbolische wijze onthuld.

Expositie Godfried Bomans

Opening: za 10 december  •  12.00 uur

Zaterdag 10 t/m zaterdag 31 december  •  tijdens openingstijden van de bibliotheek

Centrale Bibliotheek Dordrecht, Groenmarkt 153

Bijzondere boeken en afbeeldingen van Godfried Bomans zijn te bewonderen tijdens de expositie Godfried Bomans. Frank van der Voordt zegt kort iets over de tentoongestelde voorwerpen en over het Godfried Bomans Genootschap waarvoor hij al jaren actief is. Op de middag van de opening is hij aanwezig om vragen van bezoekers over Bomans en het Godfried Bomans Genootschap te beantwoorden.

Tijdens de speciale openstelling van de expositieruimte Centrale Bibliotheek op zondag 11 december, 12.00 – 17.00 uur, is er ook iemand van het Godfried Bomans Genootschap aanwezig om vragen te beantwoorden.

De toegang is gratis.

Debat Impulsen van kunstenaars, toen en nu

Zaterdag 10 december  •  13.00 uur

Centrale Bibliotheek Dordrecht, Groenmarkt 153

Tijdens het festival is er werk te zien van Will Ferwerda, een kunstenaar voor wie Godfried Bomans het in 1965 opnam toen burgemeester Van Rappard een Ferwerda expositie in Gorinchem verbood. Deze Will Ferwerda – Godfried Bomans connectie zal in bijzijn van Ferwerda worden toegelicht tijdens het debat

Impulsen van kunstenaars, toen en nu. Paul Engelsman, voorzitter van de Will Ferwerda Foundation, zal het debat openen. Piet Augustijn, die samen met Ger Boonstra een beeldbiografie aan Will Ferwerda heeft gewijd, neemt eveneens deel aan het debat. De middag wordt geleid door Hans Berrevoets, voorzitter van het Platform Stedelijke Herdenking. In het debat geven de sprekers een hedendaagse uitwerking van de visie die Godfried Bomans op de vrijheid van de kunstenaar had.

De toegang is gratis, wel graag aanmelden op www.debibliotheekatotz.nl.

Bomans Salon

Zaterdag 10 december  •  20.00 – 22.00 uur

Vestzaktheater 450, Voorstraat 450

De Bomans Salon is een avond met lichtvoetige bijdragen rondom Godfried Bomans en zijn verhalen. Gastvrouw Marieke van Leeuwen, stadsdichter van Dordrecht, leest haar Godfried Bomans gedicht voor en er is een première van een heel bijzondere korte film: Anita Dobbelmans, een sprookje van Godfried Bomans verteld door actrice Lien Valk. Hierna wordt er voorgelezen uit werken van Bomans en kunnen bezoekers leeservaringen delen.

De toegang is gratis, wel graag aanmelden op www.debibliotheekatotz.nl.

Film Erik of het klein insectenboek (8+)

zondag 11 december  • 13.00 tot 15.00 uur

Duurzaamheidscentrum Weizigt (Koetshuis), Van Baerleplantsoen 30

Bij het Duurzaamheidscentrum Weizigt zijn er normaal gesproken in de winter niet veel insecten te zien, maar tijdens het Godfried Bomans Festival wel!  Erik of het klein insectenboek is een familiefilm  naar het beroemde boek van Bomans over de tienjarige Erik die een wonderbaarlijke droomreis maakt door de insectenwereld. Alle kinderen krijgen een spannende insectenlolly en er is iets lekkers te drinken. Na afloop van de film in de Paardenstal is iedereen tot 17.00 uur van harte welkom in de Stadsboerderij.

De toegang is gratis, wel graag aanmelden op www.debibliotheekatotz.nl.

Bomans in het Dordrechts Museum

zondag 11 december  • 11.00 – 17.00 uur

Dordrechts Museum, Museumstraat 40

Ook het Dordrechts Museum staat in het teken van Godfried Bomans. In de filmzaal is doorlopend een selectie van zeldzame oude televisiefragmenten met Bomans te zien. In de lounge van het Dordrechts Museum staat vanaf 14.30 uur het schaakverleden van Bomans centraal. Er is aandacht voor de verhalen en de reportages die Bomans over schaken schreef. Bomans deed regelmatig als journalist mee aan het Hoogovens Schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Na een korte presentatie over Bomans en de schaaksport door Hans Berrevoets kan er zelf geschaakt worden. Schaakclub Dordrecht en schaaksociëteit De Willige Dame werken mee aan dit schaakprogramma. Zij zorgen voor passende schaakpartijen, ook in toernooivorm. Er kan deze middag ook volop vrij worden geschaakt.

De toegang is gratis.

(persbericht, Hans Berrevoets)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *