Drie Russische musketiers in Den Haag


Een groot simultaan door drie musketiers Giri, Karjakin en Tiviakov aan 120 borden! De Russische ambassade, de gemeente Den Haag en schaakclub DD organiseerden op dinsdag 31 januari een schaaksimultaan in het Atrium van het Haagse stadhuis tegen grootmeesters met een Russisch heden en verleden. Het schaakevenement werd georganiseerd ter promotie van het schaken in Den Haag en ter introductie op het Rusland-Nederlandjaar 2013. Hierin staan de Russische en Nederlandse betrekkingen centraal en zullen op tal van terreinen aan bod komen. Op een speciale website van de ambassade (www.ambru-dd.nl) waren er twaalf partijen live te volgen en was er tevens streaming video.

De Haagse wethouder voor onder meer cultuur en loco-burgemeester Marjolein de Jong gaf in haar openingsrede aan dat er toch echt een Haagse schaakvariant bestaat. Toen gaf zij zowaar een aantal zetten: 1. e4 c5 2. Nf3 d6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 e6 6. f4, de Scheveningen variant van het Siciliaans. Een trotse wethouder die nog maar eens memoreerde dat Den Haag al vroeg in de vorige eeuw een schaakstad was. De afgevaardigde van de Russische ambassaderaad vertelde in zijn openingswoorden dat onder meer schakers al Aljechin, Smyslov, Karpov etc. in Den Haag hebben geschaakt. Ook de voorzitter van de Koninklijke DD, Auke de Vries,  (hij had als republikein moeite om het koninklijke uit zijn mond te laten komen..) ging een stukje terug in de tijd. Hij nodigde alle schakers uit om toch vooral lid te worden van zijn Discendo Discimus (al lerende leert men, ´dat is bijna hetzelfde als al fietsende leren we fietsen..´ aldus De Vries) en dat ze een eigen onderkomen hebben, het nationaal schaakgebouw. Ook dat ze mogelijk de oudste schaakvereniging van Nederland zijn, maar daaraan zullen enkele landgenoten – onder meer uit Leeuwarden en Gouda – aan twijfelen.

Het trio grootmeesters nam het op tegen 120 tegenstanders met een speelsterkte van maximaal 2200. “Dat is nog best moeilijk, want ik weet niet welke tegenstander bijna 2200 heeft” vertelde Sergey Tiviakov voorafgaand aan zijn slijtageslag. “Ik moet er niet aan denken dat ik dan vier uur moet spelen om hem te verslaan.”

Aan de twaalf live-partijen te zien (zie link in de aanhef van dit verslag) hadden de musketiers het zeker niet makkelijk. De DD-organisatie (met dank aan Dimitri Karagantcheff) maakte de volgende resultaten bekend:
Tiviakov; 38 gewonnen, 1 remise tegen Hans v.d. Wijk
Giri; 36 gewonnen, 3 remises, Melchior Vesters, Frans Engering, Robby Kevlishvili en 1 verloren tegen John Tan.
Karjakin
; 34 gewonnen, 5 remises; B. v.d. Haar, Dave Theijn, Gerard v.d. Wouden, Lukasz Korecki, Gerard Milort en 1 verloren tegen Jan Nagel (foto links).

Uw schakers.info verslaggever was op uitnodiging bij de manifestatie aanwezig en nam bijna vanzelfsprekend zijn eigen site fotografe mee, Maaijveld. Later hopen we meer foto´s te kunnen laten zien (meer opmaaktijd nodig).

Erg leuk vonden wij de vermoedelijk jongste deelnemer.

Deze jongedame (zie foto links) vertelde dat haar naam Shamati is en dat ze 7 jaar jong is.

BTW: goed gekozen naam van haar ouders.

´Shamati´was dat niet het Perzische woord voor schaakmat..?!

Jan Bey

(Foto´s Maaijveld)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *