Anticlimax..

Het slot van de 74ste editie kreeg volgens de toernooisite in de A-groep een anticlimax. Onder meer ook Chessvibes.com gaf het de kwalificatie anticlimax. Lijstaanvoerder Aronian en Radjabov (die bij winst nog naast Aronian had kunnen komen) kwamen – nog voordat de fotografen van het podium weg waren – al een remise overeen. Anticlimax: onder meer teleurstellend, afknapper, domper en meer van die synoniemen, maar dat zou het toernooi geen recht doen. Toernooidirecteur Jeroen van den Berg kan terugkijken op een zeer fraai toernooi met veel vechtschaak in alle groepen.

Vlak voor het slotweekeinde waren in alle groepen verrassende uitslagen te zien. In de A-poule verloor koploper Aronian plotseling van hekkensluiter Navara en werd het slot dus nog erg spannend. Maar als gezegd, Aronian sprokkelde nog wat en werd uiteindelijk (na twee eerdere gedeelde toernooizeges) nu alleenwinnaar met 9 punten (13).

Dit gebeurde eveneens in de B-poule. Koploper Harikrishna werd door Sipke Ernst verslagen en dat gaf onder meer Erwin L’Ami een goede kans om hem nog te kunnen achterhalen. Helaas zou Erwin in de slotpartij zijn hand overspelen tegen Europees kampioen Potkin en verloor. Bij winst had hij gedeeld winnaar geweest en ongetwijfeld ook een mooi startbewijs voor de A-groep ontvangen. Eveneens opvallend was de eindsprint van Dimitri Reinderman met zijn 3,5 punten uit de laatste vier ronden. Jan Timman kende halverwege het toernooi een terugval (drie nullen op rij) en vertelde naderhand veel last te hebben gehad van de wind in Wijk aan Zee. Maar ja, dat had die boot uit de Filipijnen ook, dat zijn natuurwetten die we (nog) niet kunnen beheersen.

In de C-poule kwam koploper Tikkanen in zijn slotpartij tegen jongedame Tania Sachdev niet verder dan remise. Dat gaf Turov (na zijn winst op Etienne Goudriaan) de kans om ongedeeld winnaar te worden en naar de B-poule van 2013 te promoveren.

In de C-poule van 2013 zien we in ieder geval ook de twee winnaars uit de promotiegroepen (tienkampen). In groep 1 A won niet favoriet Robin Swinkels, want hij gaf een stuk weg in zijn slotpartij. Winnaar werd uiteindelijk de 30-jarige IsraĆ«lische meester Igor Bitensky met 7 punten (9). In groep 1B leek de Amsterdammer Arno Bezemer op die promotieplek af te stevenen, maar hij kwam in zijn slotpartij niet langs Quinten Ducarmon (remise). Dankzij de slotwinst op Sjoerd Plukkel eindigde de Leidse meester Mark van der Werf op de eerste plaats met 7 punten (9). Hierdoor kan de directeur van het bondsbureau – die al twee GM-normen heeft – volgend jaar opnieuw gaan jagen op zijn benodigde GM-norm in een gesloten toernooi.

Tata Steel verdiend in deze moeilijke tijd opnieuw veel lof en eer voor de steun aan dit voor de schaakwereld onmisbare toernooi!

(Jan Bey)

(Foto’s Maaijveld)

Zie ook de eerdere publicaties op schakers.info:

* Tata Steel heeft nog een grootmeestertoernooi

* Remmelt Otten wint Journalistenkampioenschap

* Naar de pomp lopen en de boot ingaan..

* Mooie start voor Tata Steel Chess

* Kan staal buigen voor een crisis?

* King Loek’s come-back bij Tata

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *