Goede scores voor Spoelman en Werle in de Bundesliga

Nee, dit gaat nu eens niet over voetbal, maar over de schaakcompetitie bij onze oosterburen en die heet al jaren eveneens Bundesliga. Daarin speelde afgelopen seizoen een Nederlands elftal voor Duitse clubs. Een opvallende score was er van Wouter Spoelman die met een fraaie 7 punten uit negen partijen een prestatierating noteerde van maar liefst 2792. In de maart- en aprilronden scoorde hij een fraaie 4 uit 4 tegen niet de minste grootmeesters; onder meer een zege op Arkadij Naiditsch. Daar kun je mee thuiskomen. Ook voormalig EU-kampioen Jan Werle boekte een leuke plusscore met 7,5 uit elf partijen en met een prestatierating van 2666 zal hij best tevreden terugkijken. Ook zijn winstpartijen op Naiditsch en routinier Robert Huebner zullen hem veel plezier geschonken hebben.

In onderstaand overzicht is goed te zien dat onze nationale trots het goed gedaan heeft in Duitsland. Bijna alle spelers noteerden een plusscore. Ook onze nationale kampioen Anish Giri aan het topbord voor Turm Emsdetten kan op een goed seizoen terugkijken. Bij SG Solingen als genoemd de goede score van Werle, maar Sipke Ernst ging eveneens met een leuke score van 7,5 uit elf ronden naar huis. De score van Benjamin Bok (+2 =2) is een mooie start en ratingwinst voor hem. Sergey Tiviakov werkte zijn zes partijen met zes remises bloedeloos af, zo lijkt het. In de slotronde – in het Russisch – was een partijtje stukkenruilen te zien tussen Tiviakov vs Giri. Daarmee kregen de heren het publiek niet op hun stoelen.

Het landskampioenschap ging uiteindelijk na een zwaar gevecht voor de vijfde achtereenvolgende keer naar topclub OSG Baden-Baden met onder meer de topnamen als Anand, Shirov, Svidler, Bacrot in de samenstelling. In het slotweekeinde speelden de topvier teams tegen elkaar en daarin werd in de veertiende ronde de titel uiteindelijk beslist door een 4,5-3,5 zege van Baden-Baden op Mulheim. De live verslagen (partijen) werden afgelopen seizoen gemiddeld per ronde door vijftienduizend kijkers op Internet bekeken. Men heeft voor volgend seizoen (start oktober) verdere vernieuwingen aangekondigd.
(met dank aan Georgios Souleidis)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *