Opvallende afwezigen NK Schaken

Het Nederlands Kampioenschap (NK) schaken wordt dit jaar gehouden van 15-21 juli 2012 tijdens het SPA Chess Open toernooi te Amsterdam. Dit keer opnieuw geen de door o.a. John van der Wiel verlangde 12 of 14 deelnemers (Van der Wiel wijst dan altijd naar de 14 deelnemers bij het NK Dammen), maar een enkelrondige achtkamp! Natuurlijk we weten allemaal dat er in een crisisperiode moet worden bezuinigd, maar op een nationaal kampioenschap?  Het moet toch mogelijk zijn er een sponsor voor te vinden?!

In onderstaand persbericht van de KNSB valt goed te zien welke spelers van de plaatsingslijst zijn weggevallen. Ongetwijfeld zal men daar een reden voor hebben (lees: startgeld redenen) en moeten ‘we’ het dit keer doen met regerend NK Anish Giri (hij wel natuurlijk), Ivan Sokolov en Jan Smeets. Echter zonder de sterke Nederlandse topspelers als meervoudig NK Loek van Wely, Sergey Tiviakov, Daniel Stellwagen en ik had toptien speler Jan Timman weer eens graag op het NK willen zien spelen.

Zouden ze wel gevraagd zijn?

(JB)

 

PERSBERICHT

Sterk deelnemersveld NK schaken Amsterdam

HAARLEM – De Nederlandse Kampioenschappen schaken die van 14 tot en met 21 juli in Amsterdam worden gehouden zijn sterk bezet. Bij de mannen zal titelverdediger Anish Giri stevige concurrentie te verduren krijgen van de oud- Nederlands Kampioenen Ivan Sokolov en Jan Smeets. Maar met een gemiddelde rating van 2600 bestaat het deelnemersveld in de achtkamp sowieso louter uit grootmeesters.

Bij de vrouwen wordt de titel in een dubbelrondige vierkamp beslist. Als altijd is Zhaoqin Peng (13 nationale titels!) favoriet, maar Tea Lanchava en Anne Haast zullen daar hun eigen gedachten bij hebben. De vorig jaar op het NK sterk spelende Martine Middelveld maakt het deelnemersveld compleet.

NK Algemeen:

Anish Giri, Ivan Sokolov, Jan Smeets, Erwin l’Ami, Dimitri Reinderman, Robin van Kampen, Sipke Ernst en Robin Swinkels.

NK Vrouwen:

Zhaoqin Peng, Tea Lanchava, Anne Haast en Martine Middelveld.

De sterkste schakers van Nederland zullen op het Science Park gaan uitmaken wie er gehuldigd gaat worden als Nederlands Kampioen Schaken. De spelers verblijven tijdens het toernooi in het NH Hotel Tropen.

Van 14 tot en met 22 juli vindt op het Science Park ook een groot open schaaktoernooi plaats.

Sponsoren:

Science Park Amsterdam

SPACHESS (inschrijven open toernooi)

Universiteit van Amsterdam

KNSB

Website NK 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *