Vrijgezellige Jeroen..

Wat doe je als één van je vrienden nogal een hoge (eigen) dunk van zijn schaakkracht heeft en al zijn maten eraf mept. Juist. Je geeft hem een lesje in nederigheid. Die vriend heet Jeroen (45 jr), een begenadigd schaker die nooit in wedstrijdverband heeft gespeeld.  Afgelopen zaterdag 2 juni werd hij op het Max Euwe Plein gevraagd een partij te spelen in verband met zijn vrijgezellenfeest. Hij heeft veel schaakboeken gelezen en ook veel partijen tussen grootmeesters geanalyseerd. Het was de bedoeling dat zijn vrienden tegen Jeroen speelden en dat de zetten per SMS werden doorgegeven zonder dat hij ervan af wist. Om de beurt zou – met de nodige nonchalance – één van zijn vrienden zijn zetten beantwoorden met de bedoeling hem in zo’n kort mogelijke tijd van het bord te vegen. Daar werd de hulp ingeroepen van Schakers.info en van Schaakcafé Atlantis. Zijn aanstaande vrouw (zie foto van Amanda met kroontje) zou hoogstwaarschijnlijk als dame/koningin worden ingezet, dus een dame-offer werd als onacceptabel gezien. Hieronder een kort verslag van het sms-schaakkamp in Amsterdam en die vanuit Groningen. Onderaan kunt u de slachting nog eens naspelen.

Jeroen vs Atlantis 0-1

Omdat er reeds op het Max Euwe plein  een partij gaande was en er geen wil aanwezig was bij de spelende partijen om plaats te maken, begon de partij pas om 20:40 uur.

Inmiddels waren al de nodige SMSjes gestuurd tussen Atlantis en mij. Op mijn verzoek stonden zij vanaf 20:00 uur standby en zo ook de witte dame (Amanda) die als verrassing voor Jeroen zou worden opgesteld. Gelukkig waren er nog wat winkels open, dus werd de tijd daar maar gedood. Jeroen opende e4 en vervolgens was het SMSen begonnen, zonder dat Jeroen dit door had! Was wel even lastig in het begin omdat er toch wat tijd over heen ging om te zenden en te ontvangen en dan weer onopvallend doorgeven aan van de vrienden.

Nonchalant werden de zetten door ons uitgevoerd met natuurlijk de nodige opmerkingen over en weer, psychologische oorlogsvoering op hoog niveau. Om 21:15 uur (zet 9.) kwam er een kink in de kabel, dus er werd met spoed telefonisch overleg gevoerd met Bert van der Marel van Atlantis. Tijdens dit gesprek bleek zet 5 verkeerd doorgegeven. Dat kostte dus een loper! Doorgegeven was h4 terwijl in werkelijkheid h3 gespeeld was. Altantis stond dus even op het verkeerde been! Vervolgens het hele bord nog even doorgenomen als extra controle om te voorkomen dat er meer verrassingen zouden optreden. Vanaf dit moment was het voor Jeroen duidelijk dat er meer aan de hand was dan een spelletje met zijn vrienden!

Wat er precies achter zat, bleef gissen. Ook dit leverde weer de nodige gespreksstof op tijdens de partij. Rond 21:30 uur werden de stukken door de gemeente opgeborgen zoals elke dag en werd de partij op een schaakbord voortgezet. Deze uit voorzorg meegenomen, je weet maar nooit. Vanaf zet 14 ging het ineens hard, deze sterke zet van Atlantis was het begin van onze genoegdoening! Om 22:10 uur gaf Jeroen op maar gelukkig was de dame niet geofferd of geruild. Na afloop heeft hij een envelop ontvangen met daarin een A4 waarop groot geprint: http://www.schakers.info en de datum juni 2012. Atlantis bracht mij tenslotte nog de felicitaties over en ik heb hen hartelijk bedankt om dit spel mogelijk te maken.
Ondanks de hectiek bij zet 9 hebben wij het enorm naar ons zin gehad met alle hilariteit die er continu was. Eindelijk kunnen wij het trauma van de intellectuele onderdrukking uit onze jeugd verwerken :-). Hartelijk dank aan schakers.info en Atlantis dat jullie dit hebben helpen mogelijk te maken. Het was een partij om nooit meer te vergeten!

Raymond van der Lee

Café Atlantis

Het was een gezellige avond in Café Atlantis met Maarten, Kodi, de Grossmeister, Lucas, Zu, Daniel en uiteraard Lambertus en Judith die samen speelden voor Atlantis tegen Jeroen die alles altijd van zijn vrienden wint.. (goed genoeg voor een meesterlijke sterkte; red.)

Al snel bleek dat de witspeler gelukkig niet Piket heet: 5 h2-h4 kwam via de sms binnen. Onze verbazing was groot toen even later op f7 werd geofferd. Nog verrassender was de zet 9 h3xg4!?

Het bleek in een telefoongesprek met de vrienden van Jeroen dat er 5.h2-h3 was gespeeld. Met terugwerkende kracht kon dit aangepast worden en even later kwamen de zwarte stukken de witte stelling binnenzeilen. In de slotstelling kon wit nog Pf3 spelen. Dachten ze in Amsterdam dat het mat was of ging de bachelorpartij op andere borden verder?

En het bleef zaterdagavond nog lang onrustig in Groningen stad.

Bert van der Marel

 

Partij Jeroen – Atlantis

###pgn###
[Event “Bachelorparty Jeroen vs Atlantis”]
[Site “www.schakers.info”]
[Date “02-06-2012”]
[Round “?”]
[White “Jeroen”]
[Black “Atlantis”]
[Result “0-1”]
[ECO “C28”]
[PlyCount “38”]
1. e4 e5 2. Bc4 Nf6 3. Nc3 Nc6 4. f4 Bc5 5. h3 d6 6. Nf3
Bg4 7. Bxf7+ Kxf7 8. Ng5+ Kg8 9. hxg4 exf4 10. d3 Qd7 11. Bxf4 Nxg4 12. Qe2
Bf2+ 13. Kd2 Nd4 14. Qf1 Rf8 15. g3 Rxf4 16. gxf4 Be3+ 17. Kd1 Nf2+ 18. Ke1
Nxc2+ 19. Ke2 Qg4+ 0-1
%%%pgn%%%

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *