Anand: ‘I was playing with a gun to my head’

Deze week verscheen bij uitgeverij New In Chess in Alkmaar een nieuwe Yearbook (103) en de periodiek New In Chess (2012-4). Als u onverhoopt nog geen abonnement op beide uitgaven heeft, wordt het dan toch wel tijd. Zeker gezien het zomercircuit dat eraan komt.

Zoals u ongetwijfeld zult weten – anders weet u het nu – is uw schakersinfo redacteur in de aanloop naar de zomermaanden flink bezet met de voorbereiding(en) voor een nieuwe editie van het Leiden Chess Tournament (LCT). Daar begint dan ook steevast het circuit van zomertoernooien in binnen- en buitenland. Over het LCT 2012 (van 5-15 juli) kunt u elders op deze site lezen en zien hoe sterk het dit keer is. Ik probeer u in dit artikel te overtuigen voor het nut van een abonnement op Yearbook en/of New In Chess. Bijna onmisbaar als u in de komende periode gaat deelnemen aan een toernooi.

‘I was playing with a gun to my head’
Met deze beladen uitspraak van wereldkampioen Vishy Anand op de omslag opent de vierde editie (2012) van het blad New In Chess.

In een interview van Dirk-Jan ten Geuzendam met de oude en de nieuwe wereldkampioen probeert Anand de schaakwereld duidelijk te maken dat alles toch niet allemaal vanzelf gaat: ‘a battle that could have gone either way..’ Ook het vertrouwen van de schaakwereld, of beter gezegd het ontbreken daarvan (‘Its irritating to keep telling people its not true you’re not motivated.‘ En daarmee doelde Anand op de kritiek van onder meer Kasparov, dat hij onvoldoende motivatie zou hebben.

Over die ‘gun to his head’ moet u zelf maar gaan lezen. Ik ga hier niet het hele vraaggesprek weergeven, anders schaft u dit blad niet aan. Maar het is zeker de moeite waard om het reilen en zeilen van ‘s-werelds sterkste schaker aan te horen (lezen). Vanzelfsprekend kunt u veel meer schakersinfo in dit blad tot u nemen.

Jaarboek 103
Een Yearbook behoort bij de meeste (actieve) schakers tot het standaard meereis-pakket. Het is niet voor het eerst dat ik een (groot)meester tijdens een toernooi op zijn vrije momenten zie lezen in een yearbook. Al helemaal als een toernooi niet naar zijn of haar wens verloopt. Nieuwe ideeën zijn dan bij een speler van harte welkom.

Het is dan ook knap om te zien dat de redactie van dit jaarboek (die vier keer per jaar verschijnt) met Genna Sosonko, René Olthof en Peter Boel elke weer weer nieuwe analyses van sterke schakers in  ‘Surveys’ weet te vangen. Op de omslag een foto van de 17-jarige wereldkampioene Hou Yifan (‘Hou je van ..’, John van der Wiel) die onlangs in de Gibraltar Open de confrontatie tegen Judit Polgar won. En dat in een solide Taimanov van het Siciliaans. De Hongaarse grootmeester Tibor Fagarasi (met een bijdrage van Hou Yifan) legt ons haarfijn uit waar Polgar (zwart) in de fout ging.

Maar natuurlijk in dit jaarboek nog veel meer (actieve) speelwijzes van onder meer Levon Aronian (geweigerd damegambiet), Michael Adams (Frans) en Lazaro Bruzon (Engels). Onze goede schaakvriend René Olthof laat ons zien dat een korte rochade in een scherpe Najdorf (10. g4) best tot de mogelijkheden kan behoren. ‘Castling into it ..’.

Abonnee worden? Ga naar de website van New In Chess.

Van harte aanbevolen.

(Jan Bey)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *