Zomerse Bezigheden

Hoe ziet uw favoriete zomer 2012 eruit? Tweeënhalve sportevenementen kijken, zelf het ene schaaktoernooi na het andere spelen, veel fietsen, zwemmen en zonnen? Of …. misschien een boek.

Aanrader

Lezen. In de tuin, met een koel drankje. Of elders. Zo’n ding met een kaft en veel papier. Kent u het nog? Toch eens proberen! Een tijdje geleden kreeg ik een prachtexemplaar in handen: ‘Zwart op wit’ van de hand van Paul van der Sterren. Autobiografische schaakboeken zijn niets nieuws, maar deze pil is toch wel iets heel bijzonders. Juist omdat Paul niet overgaat tot borstklopperij, maar integendeel heel vaak gewag maakt van zijn teleurstellingen, frustraties, ja zelfs trauma’s! Ik weet niet of ik dat ook zo zou kunnen. Een interessante quote (pag.118) vind ik: ‘In feite is een gevoel van minderwaardigheid (….) de natuurlijke schaduwkant van ambitie (….). Je denkt “ik wil beter worden”, dus je denkt eigenlijk ook “zoals ik nu ben, ben ik niet goed”. Hoe dan ook, een zeer aanbevelenswaardig boek.

Herkenbaarheid

Veel mentaliteitsproblemen, interne worstelingen e.d. zullen bijna alle schakers bekend voorkomen. Omdat ik slechts een paar jaar jonger ben dan Paul, zijn voor mij nog veel meer dingen herkenbaar. We streden ook vaak in dezelfde toernooien en uiteindelijk genereerde ik een dikke plusscore. Ook op dat probleem gaat Paul uitgebreid in en ik ben hem dankbaar, dat mijn waarschijnlijk puurste combinatie ooit (tegen hem dus) in het boek is opgenomen. Al lezende zie je veel overeenkomsten, maar ook nuances waaruit blijkt dat ik iets anders in het leven stond dan Paul. Een soort wedstrijddagboek bijhouden bijvoorbeeld, no thanks.

Het andere Oranje

We zullen het maar niet uitgebreid over het EK voetbal gaan hebben. Wel viel me daar weer op, waarom wij, niet alleen de schakers, sommige Russen en aanverwante producten moeten haten. Alsof Nederland – Denemarken nog niet frustrerend genoeg was om te aanschouwen, het werd pas echt erg toen het Oekraïense deel van het publiek “Rossija, Rossija!” begon te scanderen. Wat een minachting voor de spelende teams! In Charkiv en Donjetsk is het merendeel van de bevolking pro-griezel Janoekovich en zou zich het liefst weer bij Rusland aansluiten. Net goed, dat hun ‘Rossija’ (met die fijne fans) door de stumpers van Griekenland gevloerd werd en net goed dat Gelfand niet voor zijn oude kwalijke gewoonte beloond werd. Boris is een aardige vent, maar tijdens de beslissende rapiddag tegen Anand zag ik hem weer met een stuk in zijn hand (een dame maar liefst) klooien. Achter het bord, dus in het blikveld van de tegenstander. Schande. Wat het voetbal betreft: hebben we het misschien zelf uitgelokt door in Charkiv te spelen in de symboolkleur van het andere, meer westelijke, Europa- en democratiseringsgerichte deel van de Oekraïense bevolking?

Genoeg andere sporten (schaken?)

We zullen ons dan maar verheugen op Wimbledon (de meisjes zijn in ieder geval goed begonnen), de Tour waar Nederlanders bijzondere dingen gaan doen, voorspel ik u (hopelijk niet à la Hoogerland) en zeker ook de Olympische spelen. De schaakzomer wordt echter niet overgeslagen. Zelf zal ik aantreden in het LCT en in augustus in Roosendaal. In juli vindt er een nogal vreemde overlap plaats: het Leidse en Amsterdamse Open plus het NK, allemaal in dezelfde periode! Raar. Niet wenselijk.

De sterkere lijst?

Dit is voornamelijk veroorzaakt door een noodsprong van de KNSB. Budgettaire problemen noopten tot onderbrenging van het kampioenschap bij het S.P.A. Maar wat een drama: het NK Algemeen met maar 8 deelnemers en de Dames met hun vieren! Peng mag haar 54e titel ophalen na enig weerwerk van Lanchava, Haast en Middelveld. Bij de mannen zijn Giri, Sokolov, Smeets, l’Ami, Reinderman, Van Kampen, Ernst en Swinkels van de partij. Mooie groep, zegt u? Zeker geen zwakke, maar mag ik er dan een toernooi tegenover zetten met Van Wely, Tiviakov, Timman, Stellwagen, Werle, Van den Doel, Nijboer, Spoelman en Brandenburg. 9 spelers, u kunt zelf nog een wild-card uitdelen. Welke groep is interessanter?

Rutte, bedankt

Het antwoord op bovenstaande vraag is niet zo belangrijk. Hoofdprobleem is, dat een ècht NK veel meer grote spelers behoort te herbergen. De KNSB heeft hier grotesk verzaakt. Je kampioenschap voor een paar dubbeltjes verkwanselen, in de warmste tijd van het jaar, met 0 rustdagen. Waarom zitten er zelden capabele mensen in het bestuur? Oud thema. Ik zal er nu niet verder op ingaan. Een speciaal woord van dank gaat voorts naar onze (ex-)regering, die door het uitkleden van cultuur en sport (in casu via NOC*NSF-bijdragen) dit soort armoede bespoedigt.

Nog een sterkere lijst

Het Leiden Chess Tournament is niet blij met de data van het NK. Die hebben ertoe geleid dat ik de enige nederlandse GM in het LCT ben, met Benjamin Bok als hoogste NL-rating. Toch zijn wij slechts kneusjes op resp. plaats 14 en 10 in het deelnemersveld. Met liefst vijf 2600+ spelers, Khenkin (2670) als hoogste, is de bezetting in Leiden sterker dan ooit. En in Science Park Amsterdam: geen enkele strijder met 2600 of meer. Waarom dit grote verschil? Ik weet het niet. Ook het LCT heeft een zeer bescheiden budget. Kennelijk komen meerdere titularissen voor niet veel meer dan overnachtingen en maaltijden. Bij gebrek aan spelersvakbonden blijven dergelijke figuren de markt verzieken, maar als toernooidirectie kun je daar niet echt mee zitten. Zou in Amsterdam de wietpas toch al ingevoerd zijn?

(John van der Wiel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *