Forse stijging Anish Giri op Wereldranglijst

Nederlands Kampioen schaken Anish Giri  (foto Maaijveld) is bezig aan een forse stijging op de wereldranglijst. Nederlands sterkste schaker won in amper drie weken tijd 35 elopunten en komt daarmee virtueel op een rating van 2730 (de hoogste rating ooit behaald door een Nederlander).

De zegetocht van de achttienjarige Giri begon in juli in Amsterdam, waar hij met een score van 6 uit 7 voor de derde keer Nederlands Kampioen werd. Aansluitend reisde hij meteen door naar Biel voor een dubbelrondige zeskamp. Ook hier presteerde hij uitstekend, met onder andere twee remises tegen de nummer 1 van de wereld, Magnus Carlsen. Giri scoorde uiteindelijk 6 uit 10 waardoor hij op de volgende wereldranglijst uit zal komen rond plaats 20. De Nederlander is de enige tiener in de top-50 van de wereld.

De wereldschaakbond FIDE had de progressie van Anish Giri overigens tijdig opgemerkt en hem al uitgenodigd voor de prestigieuze Grand Prix cyclus 2012-2013. De inwoner van Rijswijk zal zich in Londen, Lissabon, Berlijn en Parijs opnieuw met de wereldtop kunnen meten. Maar eerst volgt eind augustus de Olympiade in Istanbul waar Giri kopman is van het Nederlandse team.

(Persbericht Jeroen Bosch)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *