Normen en waarden in ‘First Saturday’

Altijd al een norm willen scoren? Of uw FIDE-rating naar ongekende hoogte willen brengen?
Dat kan!
Jarenlang organiseert de Hongaar Laszlo Nagy – met hulp van zijn hele familie – maandelijkse ‘First Saturday‘ schaaktoernooien met uitsluitend het doel van het scoren van normen en waarden. Als een officiële ‘Fide Organiser’ heeft hij al jarenlang menig schaker aan bijvoorbeeld een IM- of GM-norm geholpen. Voor het prijzenfonds moet je het niet doen, sterker nog het kost je een bedrag, maar het heeft ook een leuk vakantiedoel of bestemming. Laszlo mailde de redactie om weer eens even schakend Nederland attent te maken op zijn evenementen. En dat doen we graag.

Hij heeft iedere maand twee toernooien en in augustus en september GM-IM-FM toernooien gepland op:

4-14 augustus, Boedapest

18-26 augustus, Boedapest en in de zelfde epriode ook in Kecskemet

1-11 september, Boedapest

15-23 september, Kecskemet,

etc.

Zie hier bijvoorbeeld een persbericht van zijn laatste evenement.

(met dank aan Laszlo Nagy, FIDE International chess organizer)

 


Misschien heeft geen andere hoofdstad dan Boedapest zo’n een dominante rol gespeeld in het leven van een natie. Ongeveer 2 miljoen mensen of elke vijfde Hongaar woont in de hoofdstad. Het is van kop tot teen, vooral een Europese stad. Naast de burgers van vele landen kiezen meer en meer buitenlanders ervoor om Boedapest als ‘hun huis’ te beschouwen. Tijdens zijn lange geschiedenis is de stad ontelbare keren vernietigd, maar ook altijd weer uit zijn as herrezen.
De Donau (zie foto boven), Europa’s snelweg op het water, bepaalt het leven van Boedapest in twee delen en heeft aansluitingen naar alle districten aan beide zijden van de  stad. De Boeda-heuvels en de zachte hellingen op de linkeroever en de ‘Pest’ vlakte op de rechteroever geven de stad zijn aanzien. De eilanden omarmd door de Donau – waarvan het centraal gelegen Margaret eiland, dat misschien wel het mooiste park van de stad bevat, de stad verder verrijken. Een (schaak)bezoek of vakantie meer dan waard!

Margaret Eiland
(Margitsziget)
Het 2,3 km lange Margaret Eiland, dat wordt verbonden met de stadsdelen Boeda en Pest door de Margaret en de Árpád brug, is één van de mooiste open ruimtes van de stad. Inwoners en toeristen die de drukte van de stad willen ontvluchten, zullen de stilte van het eilandpark zeker waarderen. Het park is in 1869 gebouwd.

Het eiland is vernoemd naar de dochter van koning Bela IV (1235-1270). Zij leefde in de 13de eeuw in een klooster op dit eiland. De ruines van het klooster kunnen vandaag de dag nog steeds worden bezichtigd op de oostelijke kant van het eiland.

Op het eiland bevinden zich 2 publieke baden. Het Palatinus bad biedt in de zomermaanden plaats aan 20.000 mensen. Het andere bad, het Hajós bad, is vernoemd naar de eerste Hongaarse Olympisch kampioen zwemmen.

(JB)

 

Bronnen: Boedapest.nl, Mr. First Saturday Laszlo Nagy, Wiki.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *