IM Oleg Krivosonov wint Atlantis Open

De speler met de hoogste rating in de Atlantis Open, IM Oleg Krivosonov (links op de foto van Maaijveld), verloor in de tweede ronde een partij van Koen Lambrechts en voelde toen de zware druk op zijn schouders om zijn door hem en iedereen voorspelde toernooiwinst alsnog te moeten pakken. Op de erg zware laatste dag (afgelopen zondag 26 augustus) moest er al om 10 uur worden aangetreden en zag Oleg dat zijn medekoploper (na vijf ronden) Koen Lambrechts verloor van Floris van Assendelft. Een remise aan het tweede bord (tegen Migchiel de Jong) gaf hem toen de zekerheid dat hij in ieder geval in de laatste ronde op zondagmiddag aan de leiding bleef.

Die laatste ronde zou erg veel spanning laten zien in beide groepen. Immers in zowel de A- als de B-groep waren de voornamelijk (geld)prijzen nog niet verdeeld.
Kijkt u even maar even mee naar de uitslagen van de laatste ronde in de A-groep: Van Assendelft (4.5) – Rietman (4) 0-1, Krivonosov (4.5) – Gazic (4) 1-0, Zuiderweg (3.5) – Lambrechts (4) 1-0 en Wempe (3.5) – De Jong (4) ½-½.

Hoezo ratingverschillen?! Het moge duidelijk zijn dat hier toch wel van enige verrassing(en) sprake is. Wat dacht u bijvoorbeeld van de zege van Edwin Zuiderweg (ja, broer van ..) die later nog een extra prijsje zou ontvangen. Of de zege van Rietman op de kersverse IM Van Assendelft. Een achteraf eenvoudige partijwinst op FM Josip Gazic (Dui) bracht Krivosonov toen de ongedeelde toernooiwinst.

In de B-groep eveneens een dergelijk slotscenario.

Kijk even naar de uitslagen bovenin het schema: Knight (4.5) – Mostertman (5) ½-½, Hemmes (4.5) – Bosboom (4.5) 1-0 en Vermeulen (4) – Van Kesteren (4.5) ½-½. In deze groep was het duidelijk dat de rest van het veld (rating)tekort kwam om mee te kunnen doen om de geldprijzen. Om maar een voorbeeld te geven. David Knight (1847) eindigde als gedeeld derde met vijf punten (uit 7 partijen) en verliest zelfs nog ratingpunten. Opvallend in deze groep was het sterke spelen van Sophie Welling. Het was jammer voor haar schare fans (o.a. Bureau Chapeau) dat ze later een beetje inzakte. Hoewel dat – getuige bijgaande foto – haar humeur niet zou aantasten. Kunnen heel wat van die ‘kerels’ een voorbeeld aan nemen.

Tijdens de prijsuitreiking kwamen de borrelhappen van Bureau Chapeau de gezelligheid verhogen en naderhand werd aan alle deelnemers en organisatie nog een koud- en warmbuffet aangeboden.

De einduitslag/prijsuitreiking.
Groep A
1e Oleg Krivosonov 5.5 (7 ronden),
2e Frits Rietman 5
3/5e Floris van Assendelft, Migchiel de Jong en Edwin Zuiderweg 4.5 pnt.
Spektakelprijs: Edwin Zuiderweg (‘sprookjesachtig mat op ‘t midden van het bord’)
Ratingprijs: Amir Nicolai (<=2000)

Groep B
1/2e Conrad Mostertman (WP 29), Maarten Hemmes (WP 27.5) beiden 5.5 (7 ronden)
3/5e Frans Pieter van den Bos, Stef van Kesteren en David Knight 5 pnt.
Spektakelprijs: David Knight (zie gameviewer met een fraai Tf8!!)
Ratingprijs: Ardin Bosboom (<=1600)
Aanmoedigingsprijs: Vincent Wolters
Stimuleringsprijs: Ernst-Jan Pastoor (voorzitter SISSA).

(zie op de toernooisite ook onder dagverslagen)

Als u een grotere fotoserie van het Atlantis Open wilt aanschouwen surf dan even naar schaaksite.nl en daar kunt u doorklikken naar de fotoreportage van Harry Gielen. Van harte aanbevolen.

(Jan Bey, foto’s Maaijveld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *