Grootmeester uit Oegstgeest tevreden

Smeets is ‘best wel goed’

Wijk aan Zee – Halverwege het internationale Tata Steel schaaktoernooi in Wijk aan Zee, is grootmeester Jan Smeets best wel tevreden met zijn optreden tot dusver in de grootmeestergroep B.

De grootmeester uit Oegstgeest is een vaste deelnemer aan het prestigieuze schaaktoernooi. “Ik weet even niet of dit mijn tiende of elfde deelname is, maar ik speel hier al jaren. Voorheen ook in kleinere groepen.” Smeets begint het toernooi uitstekend, maar heeft na de eerste rustdag vrijwel altijd een dipje in zijn score. Ook dit keer verloor hij twee keer op rij. “Op de een of andere manier heb ik dit elk jaar. Ik verloor van de Duitse grootmeester Arkadij Naiditsch –  dat kan gebeuren – en toen verloor ik van Jan Timman. Hij had zich dan ook goed voorbereid en ik verloor op geruisloze wijze.”

Na dit weekeinde is Smeets weer op een goede plusscore gekomen, want hij werkte die twee nullen op gedecideerde manier weer weg. Afgelopen zaterdag pakte hij op sterke wijze een eindspel af van de Bosnische grootmeester Predrag Nikolic, die al jarenlang in Leiderdorp woont, door stukwinst in een eindspel. En gisteren versloeg hij op overtuigende wijze koploper Richard Rapport uit Hongarije. “Vlak voor het einde van de partij bood hij nog remise aan in een voor mij goede stelling, ” aldus Smeets. “Dat heb ik direct geweigerd. Ik speel in dit toernooi best wel goed. Op de rustdag van maandag gaan we met alle grootmeesters op bezoek in de Tata fabriek. Misschien dat er naast het schaken voor mij nog een leuke baan is bij Tata.”

(Jan Bey)

(uit een artikel van de sporteditie van het Leidsch Dagblad op maandag 21 januari 2013)

Foto Maaijveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *