Spannend slot in Wijk aan Zee

In het laatste weekeinde zijn onder meer de startplaatsen voor Tata 2014 te verdienen. In de grootmeestergroep A lijkt de wereld nummer één op rating al bijna zeker van de eindzege. Met nog drie ronden te gaan heeft Magnus Carlsen 1,5 punt voorsprong op een trio voormalige winnaars Anand, Aronian en Nakamura. Onze landgenoten Ivan Sokolov en Erwin L’Ami zullen vermoedelijk naar aanleiding van hun optreden terugvallen naar de GM-groep B.

In die GM-groep B dit keer een uitstekend optreden van Jan Smeets. Hij speelt voor een startbewijs als beste Nederlander en heeft zelfs nog zicht op de eindzege nadat hij vier keer op rij zijn partij heeft gewonnen. Hij volgt op een halfje de spelers Rapport en Movsesian. Een onvoorbereidde en last minute invaller Sipke Ernst zal met wisselende gevoelens terugkijken op dit toernooi.

In de C-groep gaat na tien ronden de Italiaan Sabino Brunello met een fraaie 8,5 (10) punten aan de leiding. Maar voelt hij met 8 punten de hete adem in zijn nek van de nummer een op rating in de groep, de Argentijn Fernando Peralta. Vlak daarachter een tweetal landgenoten met 6,5 punten: Robin Swinkels en David Klein die nog even zal moeten aanzetten – tegen de nummers 2, 3 en 5 in de stand – om op een tpr van 2601 te kunnen komen. Een GM-norm  voor Klein (foto) ligt dus binnen de mogelijkheden. Op bijgaande foto links zit Lisa Schut. Zij sluit momenteel de rij, maar speelt in deze groep volgens ratingverwachting. Ze kan echter ook terugkijken op partijwinst tegen de Israëlische IM Igor Bitensky. Met nog drie ronden te gaan kan ze de laatste plaats nog over doen aan de Leidse IM Mark van der Werf, die zijn vorige optreden in de C-groep (50%) niet meer kan verbeteren.

In de promotie tienkamp (A en B) ook nog een spannende slotfase voor die felbegeerde startbewijzen in de C-groep van Tata 2014. In de A-groep heeft IM Fred Slingerland zijn valse start (0 tegen Merijn van Delft) door maar liefst 5 zeges op rij te boeken, meer dan goedgemaakt. Hij is nu een punt los van dezelfde Van Delft. In de B-poule gaat Etienne Goudriaan met 5 punten aan kop. De Italiaanse FM Giuseppe Lettieri volgt op een halfje.

TIP!

Zaterdag 26 januari: Tata Steel Chess and Studies Day

 (Jan Bey)

(Foto’s Maaijveld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *