Anand prolongeert wereldtitel

Een dag nadat ik onderstaand commentaar schreef (zie verderop) werd ik al tot de orde geroepen door Anand. Niks remise, dacht Topalov vermoedelijk, want in het schaken met een versneld speeltempo is de wereldkampioen zeer vermaard. De Bulgaar riskeerde in de twaalfde en laatste partij teveel, waardoor Anand het eindspel vakkundig kon uittikken. Op schakersinfo volstaan we met een verwijzing naar de hieronder in dit artikel gegeven websites voor commentaar, interviews en analyses. Veel plezier daarbij.

Een tophit

In ons wekelijkse rondje langs de schaakvelden viel het ons op dat alle toonaangevende mondiale websites in de schaaklanden flink aan het uitpakken zijn over de WK match tussen de regerend wereldkampioen Anand en uitdager Topalov. Vier winstpartijen van de heren op dit niveau is ook niet weinig. Dat zou toch veel belangstelling moeten wekken voor de schaaksport..

 Match

Deze week eindigt de match (vermoedelijk met een tiebreak van versnelde partijen, dacht ik, maar dat was anders weten we nu), want de heren geven elkaar geen strobreed toe. Hoewel er volgens commentatoren minimaal een witpartij van Anand een andere uitslag zou moeten hebben. Topalov fans zullen dit ongetwijfeld tegenspreken, maar hoe dan ook worden er in ons land veel artikelen aan de match besteed op diverse websites. Zo is er op schaakbond.nl altijd wel een kort nieuwsbericht te lezen, maar op de nieuwe Nederlandstalige schaaksite.nl zijn er spelers als Dimitri Reinderman en Herman Grooten te volgen met partijanalyses. Meer internationale sites als chessvibes.com (Engels), het Duitstalige Schach-Ticker.de, of het Franstalige Europe-Echecs.com pakken uit met video’s, commentaar, interviews en partijanalyses. Ook het aloude The Week in Chess van Mark Crowther (pionier van de internet schaakverslaggeving) heeft commentaar en analyses van IM Malcom Pein. Onze oosterburen hebben onder meer het wereldwijd bekende chessbase.com en komt met partijcommentaar van ‘onze eigen’ nationale kampioen Anish Giri.

Workshop

Afgelopen zaterdagavond besprak Grisha Kodentsov (Kodi) in het Groninger café Atlantis (in een sessie van 20.30-22.30 uur) de match tot dusver en gaf eveneens analyses. Er was bijna vanzelfsprekend veel belangstelling voor en naderhand kon men nog even snelschaken. Opvallende snelschaker daarbij was grootmeester Sipke Ernst die tegen het jonge schaaktalent met die historische schaakachternaam Jorden van Foreest zijn partijtjes speelde (zie foto Maaijveld). Zijn moeder zag het tevreden aan, want aan de bar was het eveneens gezellig.

Zie de toernooisite voor meer info.

Toernooisite

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *