‘Girlpower’ in opkomst?

Nederland telt tussen de twintig- en dertigduizend schakers, die in competitieverband regelmatig via een club een partij schaak spelen. Volgens mister Chess (Hans Böhm) – ooit gezegd in een interview – zijn er in ons land twee miljoen mensen die de spelregels van het schaken beheersen. Dat is weliswaar iets anders als kunnen schaken, evenwel toch een groot respectabel aantal, maar wonderlijk genoeg een relatief laag aantal personen die schaakt in clubverband.

Vrouwen
Nog wonderlijker is het fenomeen vrouwenschaak. Op het totale ledenbestand van de schaakbond is slechts vier procent vrouw. Er zijn echter veel schakende vrouwen die dat niet op een club doen. Veel ‘moeders’ leren ook de spelregels via een jeugdafdeling van hun schakende kids en brengen die kennis alleen thuis in de praktijk. Puur en alleen om de kinderen gemotiveerd te houden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de jeugd zo rond hun zestiende levensjaar afhaken. Bij meisjes is dat al eerder (14). Als de jongens zo rond hun twintigste merken dat ze het eerste van Ajax toch niet meer halen dan zullen die met het schaakvirus besmette jongeren nog wel weer terugkeren naar het schaken, maar meisjes van die leeftijd zien we bijna niet meer in de schaakarena terug.

Schaaksters
Ik kan me natuurlijk vergissen, maar ik vind het opvallend dat er in Nederland tegenwoordig meer vrouwen in wedstrijden en toernooien te zien zijn. Uw scribent is medeorganisator van het Leiden Chess Tournament (LCT), dit jaar alweer de vierde editie, en daarin zijn relatief meer schakende vrouwen te zien (ongeveer tien procent) dan het landelijke gemiddelde. Topnamen als die van Anne Haast, Maya Porat (Israël), Martine Middelveld (foto maaijveld), Leonore Braggaar en Lisa Hortensius geven in Leiden acte de présence. Zou een wedstrijdenreeks of een toernooi voor schakende vrouwen aantrekkelijker zijn dan een clubavond? Lijkt me een belangrijke constatering voor de besturen van de verenigingen. Hier ligt een taak, heren! Ledenwinst is er hier te boeken. Moet je het voor vrouwen natuurlijk wel aantrekkelijker maken om lid te worden van een club. Het wordt tijd dat de schaakclubs het oestrogeen en testosteron in de schaakwereld in evenwicht gaan brengen.

Bewering
Het is dan ook voor ons direct een mooie aanleiding om op schakersinfo een nieuwe rubriek bij u te introduceren: de Stelling.
Zo ongeveer tien keer per seizoen poneren we een stelling (bewering) op schakersinfo en kunt u met ons debatteren op schakersinfo over die stelling. Na die stellingperiode zullen we op de redactie onze conclusies trekken en er een artikel aan wijden.

De stelling tot 15 juni a.s. is de volgende (klik op de startpagina voor deelname):
“Er moeten meer vrouwen gaan schaken?!”

(Jan Bey)

(foto’s archief Maaijveld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *