The Spinning Wiel, September 2014

column-september2014a

Tussen hoop en zorgen

Wiel_vdJohn2-LCT125mv

John van der Wiel.

Zorgelijk. Dat de statuten toestaan, dat iemand zijn halve leven (of langer) FIDE-president is, is zorgelijk. Dat hij decreteert, dat de WK-match in Rusland gespeeld wordt, onder veel slechtere voorwaarden dan de vorige, is zorgelijk.

Fijn bezig, de Russen!

Dat Karjakin, de uiterst lucky nr. 2 van het Kandidatentoernooi als reserve wordt aangewezen, voor het geval dat Carlsen weigert…, dat de immer neutrale FIDE-president de hoop uitspreekt dat de wereldtitel weer in Russische handen komt, is zorgelijk en hoogst verwerpelijk. Dat de Russische bond een schadeprocedure aanspant tegen de organisatoren van Tromsö voor gemaakte juridische onkosten t.w.v. liefst 200.000 dollar i.v.m. de oorspronkelijke buitensluiting van het Russische damesteam, is zorgelijk en schandelijk.

Maar gelukkig…

In de zaak die in Noorwegen aanhangig is, wilden de Russen ook nog beslag laten leggen op de tegoeden van de Olympiade-organisatie, omdat er anders misschien niets meer te halen zou zijn. Over de eis zei hun Noorse advocaat:”Tja, die is wel hoog, maar ik weet niet wat voor bedragen in Moskou gebruikelijk zijn.” Gelukkig ging de rechter in ieder geval in die beslag-wens niet mee. En gelukkig besloot Carlsen, na de nodige bedenktijd, de WK-match gewoon te zullen spelen. Helaas pakten de Russische dames, op dubieuze wijze versterkt met Lahno, wederom Olympiade-goud. Maar ze verloren wel 1 match. Van…Oekraïne. Bravo!

Zorgen in den lande

Onlangs, op 15 september, besloot de KNSB Wesley Vermeulen 1 jaar te schorsen in afwachting van een nog niet ingeplande behandeling van zijn zaak door de Ethische Commissie van de FIDE. In mei had hij een toernooi in Roemenië gespeeld, alwaar hij betrapt was op het hebben aanstaan van zijn mobieltje. De Roemenen, vroeger altijd brandschoon op corruptiegebied, hadden de zaak aan de FIDE doorgegeven. Nu ben ik zelf ook voorstander van strenge regels tegen mobieltjes, maar 1 jaar schorsing? Ik weet niet of ik Wesley en alle nuances van dit geval ken, maar zoals ik het las was hij niet een computerprogramma aan het raadplegen. Slaan we dan met de strafmaat niet een heel klein beetje door?

Club-perikelen

De KNSB-competitie is weer aanstaande. Gaat er al een siddering van spanning en anticipatie door u heen? Nee? Dat ligt misschien aan de saaie formule: 1 potje per maand, geen play-offs meer enz. enz. Ik heb het er al vaak over gehad, maar de KNSB (lees: de Bondsraad) luistert toch niet. Het gevolg dit jaar: sommige clubs hebben niet meer de middelen om hun topspelers te behouden. Twee vaste waarden in de Meesterklasse zijn dit seizoen, in ieder geval op papier, in groot gevaar. De Elo-voorspelling van onderaf luidt: 1. Utrecht; 2. Pathena Rotterdam; 3. SISSA.

Jeugd

Rotterdam heeft nog wel een slimme truc bedacht, met het oog op de toekomst. Het bood een aantal nationale jeugdtoppers een plek in het eerste team aan, in combinatie met trainingen. De groep is grotendeels nog te zwak, met uitzondering van Kevlishvili, denk ik, maar heeft in ieder geval toekomst. Ook SISSA is vrij jong, met de razendsnel stijgende Jorden van Foreest als kopman. In het vorige week begonnen WK Jeugd te Durban gaat het hem nog niet geheel voor de wind. In de categorie tot 16 jaar 4 uit 6 als de nr. 4 op rating betekent enige achterstand, maar medaillekansen zijn er nog.

Visum-sores

In de leeftijdsgroep eronder zou Robby Kevlishvili ook voor de prijzen meedoen, was het plan. Hij kreeg echter geen visum voor Zuid-Afrika. Robby woont al behoorlijk lang in Nederland, maar de reden van de weigering schijnt te zijn, dat hij dat nog steeds met een Georgische vluchtelingstatus doet. Misschien had zijn familie toch wat meer haast kunnen maken met het verkrijgen van een paspoort voor hem.

Goede vooruitzichten

Al gaat er in de schaakwereld veel niet goed, er zijn ook positieve toekomstbeelden. Neem Anish Giri: op de meest recente ratinglijst de nr. 7 van de wereld! Ter vergelijking: Kramnik is 11e met 2760 (Giri 2768). Anish is uiteraard de hoogstgeplaatste 20-jarige. Met dezelfde leeftijd is de olympiad_r11_giriDLPhilippijn Wesley So, nr. 14 met 2755, ook niet te verwaarlozen. Beste jongere in de top-30 is de Hongaar Richard Rapport, 28e met 2720 en 18 lentes. Pas 22 jaar oud is Caruana nu de nummer 2, na zijn fenomenale Sinquefield Cup binnen 20 punten van Carlsen (23 jr.) gekomen.

Om ook naar uit te zien

Op een iets lager niveau hebben we, juist bij de jonkies, een hele kist talenten, van wie best wat verwacht mag worden. Ik noem de familie Van Foreest, Kevlishvili, Kazarian, Warmerdam, Den Hartog, Lecomte, Beerdsen, Schoppen, Gerlagh en dan vergeet ik er nog een heleboel. En na de competitiestart wacht ons een oktobermaand met liefst twee Nederlandse toptoernooien: BDO (Haarlem) en Univé (Hoogeveen). Helaas qua datum overlappend. Dom, dom, dom. Zelf zal ik twee dagen commentator zijn in het Drentse. Onder het bewind van de nieuwe toernooidirecteur èn Nederlands kampioen is de invitatievierkamp vervangen door twee matches van 6 partijen: Shirov – Giri en Timman – Jobava. Dat wordt smullen!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *