Meesterklasse 2014-2015, Deel 2: De meningen.

cover
Zoals al gezegd in deel één over de Meesterklasse, cijfers zeggen niet alles. Daarom nu de teamleiders van de Meesterklasse teams aan het woord.

Aan alle tien de teamleiders zijn drie vragen voorgelegd:

1)      Wie denkt u dat dit jaar kampioen van de meesterklasse wordt?

2)      Wie vindt u de grootste kandidaat voor degradatie?

3)      Wie denkt u dat topscoorder van de Meesterklasse zal worden?

In de negen reacties die we hebben ontvangen werd al snel duidelijk dat eerste vraag een overbodig karakter heeft. LSG werd één keer genoemd, de rest houdt het op de regerend kampioen En Passant.

Dit is dan volledig in overeenstemming met de statistieken uit deel 1. Zoals één van de teamleiders opmerkte was de vraag naar wie tweede zal worden een interessantere geweest.

Vraag twee gaf al meer verschillende antwoorden, het vaakst werd Utrecht genoemd, gevolgd door Sissa en Rotterdam. Statistisch gezien ook geen verrassingen.

Dus we moeten het van vraag 3 hebben. Hier worden twee spelers twee keer genoemd, Manuel Bosboom en Sipke Ernst. De keuze voor Manuel is niet zo verrassend gezien zijn 5.5 uit 7 tijdens de recente Europese Club Cup competitie in Bilbao (inclusief een overwinning op Peter Leko). Sipke is al jaren een stabiele factor en is dan ook niet echt een verrassende naam. De overige namen zijn: Jan Smeets, Rob Schoorl en Tycho Dijkhuis.

Het lijkt er dus op dat niemand rekent op grote verrassingen. Een punt dat nog wel werd aangekaart is de zorg dat “deels” gesponsorde teams tegen het einde van de competitie niets meer te winnen of te verliezen hebben en dan aanmerkelijk zwakker op komen. Dit heeft dan weer een direct effect op de degradatiestrijd. Een sterk team dat je treft aan het begin van het seizoen zou voor je concurrent voor degradatie aan het einde van de competitie wel eens een gelijkwaardig team kunnen zijn omdat er dan geld gespaard wordt.

Dus dan de play-off maar weer invoeren zoals onze columnist Johan van der Wiel al jaren propageert? Ooit bedacht om de competitie spannender te maken tot aan het eind van de competitie, sterkere spelers in de competitie te krijgen en misschien wel het belangrijkste de media aandacht vergroten.

Hoewel nooit in uitgezocht hoeveel extra exposure de Meesterklasse heeft gehad in de tijd van de play-offs (er verschenen wel stukken in de Telegraaf en het AD) is er ook niet onderzocht hoeveel minder aandacht er sinds die tijd is. Dus wordt het niet eens tijd voor de KNSB c.q. bondsraad om hier naar te kijken?

De redactie van Schakers.info wenst alle teams en spelers een leuk en spannend seizoen toe en bedankt alle teamleiders alvast voor de hulp bij het verzamelen van de partijen die ook dit jaar weer op Schakers.info zijn te downloaden.

 

1e ronde Meesterklasse, 27 september 2014

Voerendaal LSG
HMC Calder Charlois Europoort
Pathena Rotterdam Utrecht
SISSA En Passant
Groninger Combinatie BSG

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *