Sensationeel dramatische ontknoping bij Leiden Chess

De Leidse grootmeester Erik van den Doel ging met een vol punt voorsprong het slotweekeinde in van het Leiden Chess Tournament. Een weelde – normaal gesproken – zeker met de weerstand op dit toernooi.

Zaterdag verloor Van den Doel van Sergei Tiviakov. “Dat kan gebeuren”, relativeerde hij een dag later. Tiviakov was de getipte toernooiwinnaar en heeft ook een hogere rating op de internationale ranglijst. Zoals verwacht eindigde de Russische Nederlander op de gedeelde eerste plaats. Hij speelde in de slotronde remise tegen Leidenaar Fred Slingerland, die in allerlei opzichten een opvallende reeks speelde. Het geboekte halfje was voor Tivikaov afdoende om met twee anderen aan kop te finishen.

Leiderdorper Predrag Nikolic uit Bosnië was een van die twee. Ook hij boekte een half punt, tegen de Voorschotense grootmeester John van der Wiel. Beiden kennen elkaars partijen van haver tot gort, wat een remise op de laatste speeldag niet vreemd maakte. Voor Van der Wiel was Nikolic de ‘morele winnaar’. “Hij heeft dit toernooi het sterkste schaken laten zien”, vond hij. Over zijn eigen performance was hij minder uitgelaten. “Het was geen fameus toernooi. Ik kan er niet trots op zijn. Ik heb dezelfde score gehaald als vorig jaar, maar ik had minder sterke tegenstanders.” De hitte had hem bevangen in het openingsweekeinde. “Mijn rekenmotor haperde. Ik kon niet zoveel als anders. Dan hinkel je er een beetje achteraan.”

Nikolic prees zichzelf gelukkig in zijn afsluitende toespraakje, zondag in de vooravond. Hij werd uitgeroepen tot winnaar op weerstandspunten, wat inhoudt dat hij wel dezelfde score als de andere twee boekte, maar tegen sterkere tegenstanders. De Leiderdorper, die eerder al in deze krant aangaf zijn ambitie om te winnen had verruild voor ‘lekker te spelen’, had deze week ‘genoten’, en nodigde zichzelf om die reden uit voor volgend jaar, als de vijfde editie van Leiden Chess moet worden verspeeld.

De sensationele ontknoping zat verstopt in de partij tussen Van den Doel en Eelke Wiersma, een van de twee schakers van LSG uit Leiden in dit toernooi. Eerstgenoemde begon de partij met een halfje voorsprong op de rest van het veld. “Maar er was een grote kans dat Tiviakov zou gaan winnen”, gokte Van den Doel. Dan moest hij ook winnen, om als enige de hoofdprijs – 1.750 euro – op te strijken. “Ik had wit, had veel meer rating dan mijn tegenstander: ik moest ervoor gaan. Deed ik het nu niet wanneer dan wel?” Het pakte dramatisch uit. International meester Wiersma offerde een stuk om met een zeer interessant eindspel voordeel te creeren. De universitair hoofddocent uit Hilversum speelde dat uit, ondanks talloze valkuilen – Van den Doel spartelde hevig tegen. “Deze gedeelde eerste plaats verbaast me. Erik had gemakkelijk remise kunnen maken, maar dacht dat hij moest winnen. Daarin ging hij te ver, en toen kon ik het overnemen.” Wiersma had zich niet bepaald voorbereid op zijn laatste opponent. “Ik zag het vanmorgen pas.” Bewust had hij niet eerder gekeken. “Ik weet dat ik niet zo geweldig slaap, als ik weet tegen wie ik moet – zeker niet als het Erik is. Het klinkt misschien niet professioneel, maar voor mij is het beter.”

Robbert Minkhorst, Leidsch Dagblad maandag 19 juli 2010.

Winnaars LCT 2010

(foto’s  Maaijveld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *