Open NK, Hogeschool Zeeland, Atlantis en BDO Open

In de vakantieperiode van dit online schakersmagazine staan er eind juli en in augustus nog een aantal aansprekende zomertoernooien op de agenda. Van 26 juli t/m 5 augustus wordt het Open Nederlands Kampioenschap gehouden en aansluitend van 7-14 augustus wordt het Hogeschool Zeeland toernooi gespeeld. Beide toernooien brachten een persbericht uit met aansprekende grootmeesters op de deelnemerslijst. Daarnaast bereikte ons de berichten dat er dit keer zelfs nog twee extra open toernooien zullen worden gehouden in augustus: Het Jannes van der Wal Denksport Festival met daarin van 16-24 augustus de Atlantis meestergroep en de (open)tienkampen en dan ook dit jaar de  BDO Open van 21-29 augutsus. Veel zomerschaak plezier.

Erwin l’Ami verdedigt titel in Dieren

De Nederlandse grootmeester Erwin l‘Ami, winnaar van het Open Nederlands Schaakkampioenschap 2009, verdedigt zijn titel in de komende editie. Een belangrijke concurrent voor l’Ami is Sipke Ernst, en naast deze Fries, Robin Swinkels en Yge Visser hebben zich ook acht sterke buitenlandse grootmeesters aangemeld voor het kampioenschap, dat van 27 juli tot en met 5 augustus wordt verspeeld in Sporthal en Zalencentrum Theothorne. Er doen voorts elf internationaal meesters en een stel veelbelovende jeugdspelers mee. De organisatie heeft veel buitenlanders aangetrokken om ambitieuze subtoppers de kans te geven meester- of grootmeesterresultaten te scoren.

 Voor de beste Nederlandse deelnemer is in Dieren een plaats te verdienen in het Nederlands Kampioenschap van 2011, en de beste vrouwelijke schaker plaatst zich voor het Nederlands Vrouwenkampioenschap van 2011. Sipke Ernst heeft al een ticket voor het NK, maar is vastbesloten om in Dieren nog eens te winnen. Het deelnemersveld telt grootmeesters uit Rusland, Oekraïne, Bulgarije, Brazilië, Iran en ook een flinke delegatie spelers uit Duitsland. De bekendste grootmeesters zijn Valentin Iotov, Viacheslav Ikonnikov, Elshan Moradiabadi, Valeriy Neverov en Sebastian Siebrecht. Uit de Verenigde Staten komt de talentvolle 16-jarige Parker Zhao, die momenteel hoge ogen gooit in het Amerikaanse jeugdkampioenschap. Veel vers bloed dus in deze editie van een evenement dat al zo’n rijke traditie kent.

 Het Open Kampioenschap vindt plaats van dinsdag 27 juli tot en met donderdag 5 augustus in Sporthal Theothorne in Dieren. De officiële opening is op dinsdag 27 juli om 12.30 uur. Het is reeds de 42e maal dat dit grote evenement in de gemeente Rheden wordt georganiseerd. Net als vorig jaar worden er in totaal meer dan 500 deelnemers verwacht. Er is een speciale schaakcamping op sportcomplex Het Nieuwland in Dieren, die wordt verzorgd door voetbalvereniging Gazelle Nieuwland. Het toernooi kent ook een gevarieerd aantal nevenevenementen.

 In alle groepen beginnen de partijen om 13.00 uur. Alleen de laatste ronde, op donderdag 30 juli, begint reeds om 11.00 uur. De belangrijkste partijen van het Open Kampioenschap zullen live te volgen zijn op de toernooiwebsite en daarop worden tevens dagelijks verslagen geplaatst. Ook zal Peter Doggers van Chessvibes de sfeer van het toernooi vastleggen op een aantal videofilms die op de toernooisite te zien zullen zijn.

(Peter Boel)

14e Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi met topbezetting

 Het 14e Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi te Vlissingen dat zaterdag 7 augustus van start gaat en tot 14 augustus duurt, heeft met bijna 40 titelhouders een ijzersterk deelnemersveld. Grote favorieten zijn de winnaar van 2004, Krishnan Sasikiran (2679) uit India en de Oekraïner Sergey Fedorchuk (2665). Zij vervangen de Cubaanse grootmeesters Bruzon en Gonzalez die wegens visumproblemen niet in Vlissingen kunnen deelnemen.

 De Nederlandse inbreng bestaat dit jaar uit de grootmeesters Erwin L’Ami, Erik van den Doel en Friso Nijboer en een flink aantal meesters. Andere grootmeesters die in Vlissingen aan de start verschijnen zijn Viktor Erdos uit Hongarije (winnaar van het Open NK snelschaken in Dordrecht), vaste gast Vyacheslav Ikonnikov (Rusland), Stewart Haslinger uit Engeland en Michael Hoffmann uit Duitsland. Ook de Zeeuwse top is goed vertegenwoordigd met internationaal meester Koen Leenhouts, Zeeuws kampioen Matthieu Freeke, Simon Provoost en Quinten Ducarmon.

 Op vrijdagavond 6 augustus zal grootmeester Erwin L’Ami een presentatie houden in de  Hogeschool Zeeland. L’Ami was tijdens de wk-match Topalov – Anand een van de secondanten van Topalov. In Vlissingen zal hij, mede aan de hand van partijfragmenten, over zijn ervaringen tijdens die match vertellen. Aanvang 20.00 uur.

 (Hans Groffen)

Reinderman verdedigt titel

 De organisatie van het BDO Chess Tournament heeft weer een aantrekkelijk deelnemersveld weten uit te nodigen voor de gesloten Grootmeester- en Meestergroep. In het Premier Tournament krijgt Dimitri Reinderman de kans zijn titel te prolongeren. Hij heeft op papier met name concurrentie van Maxim Turov, de enige 2600+ grootmeester in het gezelschap. Maar ook GM András Flumbort uit Hongarije, vorig jaar winnaar van de Challenger, zal hoge ogen gooien.

De jeugd is goed vertegenwoordigd. Naast de Nederlandse toppers Benjamin Bok en Robin van Kampen is de Europees jeugdkampioen tot 16 jaar, de uit Israël afkomstige Gil Popilski van de partij. Tenslotte is ook onze twaalfvoudig dameskampioene GM Zhaoqin Peng weer van de partij. Maar ook in de Challenger zijn er een paar interessante spelers. Topfavoriet is Manuel Bosboom. De buitenlandse inbreng komt van Damesgrootmeester Irina Turova, de Roemeense IM Alexandru Manea en de FIDE-meesters Tomek Rej (Australië) en Michael Steadman (Nieuw-Zeeland). De organiserende vereniging HWP Haarlem is er trots op dat eerste teamspeler FM Bart Gijswijt weer deelneemt. Er wordt ook met belangstelling uitgekeken naar de verrichtingen van Miguoel Admiraal. De 16-jarige Velserbroeker is misschien wel het grootste talent in de regio.

 Parallel aan de gesloten tienkampen wordt voor de eerste maal het BDO Open georganiseerd. Het aantal deelnemers dat een gooi wil doen naar de hoofdprijs van € 1.000,- en deelname aan de gesloten IM-groep van komend jaar, blijft kwantitatief en kwalitatief nog achter bij de verwachtingen. Meld u dus nog aan via http://www.bdo.hwphaarlem.nl

 Het deelnemersveld:

  Premier Tournament         Challenger Tournament    
                 
GM Maxim Turov Rus 2628   IM Manuel Bosboom Ned 2455
GM Dimitri Reinderman Ned 2587   IM Irina Turova Rus 2394
GM Andras Flumbort Hon 2540   IM Alexandru Manea Rom 2390
FM Alexander Markgraf Dui 2456   FM Jasper Broekmeulen Ned 2371
IM Gil Popilski Isr 2451   FM Stefan Kuipers Ned 2354
FM Benjamin Bok Ned 2449   FM Tomek Rej Aus 2334
IM Robert Ris Ned 2423   FM Bart Gijswijt Ned 2311
IM Robin van Kampen Ned 2422   FM Joost van Ruitenburg Ned 2296
IM Thomas Willemze Ned 2405   FM Michael Steadman Nzl 2277
GM Zhaoqin Peng Ned 2403     Miguoel Admiraal Ned 2221

(Frits Welling)

Atlantis tienkampen

Ook in 2010 is Café Atlantis er weer in geslaagd een Atlantis Tienkampentoernooi te realiseren. De vierde editie van het Atlantis tienkampentoernooi wordt gehouden van 16-24 augustus en bestaat ook dit jaar uit een Meestertienkamp en een Open Tienkampentoernooi. De winnaar van de hoogste open tienkamp (Promotiegroep) plaatst zich voor de Meestertienkamp 2011.
Het toernooi vindt dit jaar, tegenstelling tot voorgaande jaren, plaats aan het eind van de zomervakantie, en is weer gehuisvest in het Denksportcentrum te Groningen.
Ook nieuw dit jaar is dat de Atlantis Meestertienkamp een onderdeel is van het Jannes van der Wal Denksportfestival. Zie link voor meer info.

(Bert van der Marel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *