Sfeervolle ambiance in Haarlem

Vrijdag 20 augustus werd in het stadhuis van Haarlem het officiële startsein gegeven voor het BDO schaakfestival dat van 21 tot en met 29 augustus wordt gehouden. Door organisatoren Paul Tuijp en Frits Welling was de datum erg slim gekozen, want ze kregen en passant ook nog een muzikale omlijsting via het gelijktijdige te houden Haarlemse Jazzfestival. Op de Grote Markt zorgde muziek en zonnige terrasjes voor een warme en gezellige sfeer. Misschien is u bezoek aan dit toernooi daarmee goed te combineren.

Drie groepen

Het BDO schaakfestival heeft een groep voor GM-normen (groep Premier met onder meer de grootmeesters Turov, Reinderman, Flumbort en Peng) en IM-normen (groep Challenger met onder meer de meesters Bosboom, Turova en Manea) en dit jaar een Open groep. Dit nieuwe evenement maakt dit jaar voor het eerst deel uit van het nazomertoernooi in Haarlem. Het Open toernooi telt bijna tachtig deelnemers. “Ja, voor een eerste keer is dit best goed te noemen,“ vertelde een tevreden Frits Welling tijdens de openingsactiviteiten. FM Frank Erwich voert op rating de Open groep aan en kreeg door loting in de eerste ronde de zwarte stukken. Ook de beheerders van denksportcentrum ’t Spaerne (speellocatie) kijken tevreden uit naar zo’n honderd schakers.

 Schaakambassadeur Hans Böhm

In het stadhuis – voor de lotingen door Hans Böhm – waren (nog) niet alle deelnemers aanwezig, maar was er altijd wel een ‘mooie dame achter in het publiek’ (Böhm) die naar voren werd geroepen om die envelop met het lotnummer te openen. Een kort vraaggesprek met de deelnemers zorgde soms voor grote hilariteit. Vermakelijk was de reactie van de Russische grootmeester Maxim Turov op de vraag wat hij in feite heeft – als schaker – aan zijn afgemaakte studie economie. Na lang doorvragen van Böhm – en de daarmee gepaard gaande glazige blik van Turov – was de toon gezet voor de overige lotingen. Van elke schaker was er een korte bio beschikbaar en kregen ook alle overige deelnemers in het korte vraaggesprek dezelfde vraag te beantwoorden. Niet iedereen gaf een duidelijk en volmondig antwoord op de vraag. Bosboom was het duidelijkste: vrijwiligerswerk. Sommige mompelden iets onduidelijks en vaag in de microfoon. Uw verslaggever kan zich daarbij voorstellen dat Böhm hen af en toe maar snel naar de tafel met enveloppen loodste om hun plaatsnummer te pakken.

 

 BDO

Vooraf aan de loting was er door André Hendriks (sponsor BDO) een leuke en vermakelijke PowerPoint presentatie gegeven van analogieën met het schaken en het bedrijf BDO. De schaakliefhebber en directeur van BDO, Hendriks, werd aan het einde van de loting nog even door zijn partner Zhaoqin Peng naar voren geroepen en ontving een presentje van Peng rechtstreeks uit Amerika: een hedendaagse I-Pad voor digitaal lezen.

Het werd daarna nog erg gezellig in Haarlem..

(Jan Bey, alle foto’s Maaijveld)

We moeten het niet overdrijven, want dan worden we wereldvreemd..’

 

 

 

“Ik moet uitkijken wat ik zeg, want mijn vader zit in de zaal en neemt ook foto’s..” (Robert Ris).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *