John van der Wiel wint Brasschaat Masters

Van 14 tot en met 22 augustus nam grootmeester John van der Wiel deel aan de Brasschaat Masters. Een normentoernooi bij onze zuiderburen. Wij laten de toernooisite even aan het woord: ‘Grote blikvanger bij de Masters is dit jaar de Nederlandse grootmeester John Van Der Wiel die kan bogen op een geweldig palmares. Een greep uit zijn successen: Europees jeugdkampioen in 1979, Nederlands kampioen in 1984 en 1986, tornooiwinnaar Novi Sad 1982, Ahrhus 1983, Oostende 1983, San Bernardino 1986, OHRA 1987, Baden-Baden 1992, Elgoibar 1998. Verder heeft hij deelgenomen aan 9 Olympiades, 2 Interzonetoernooien en 28(!) Nederlandse kampioenschappen. Hij was hoofdredacteur van Schaaknieuws en een sterke bridger. Zijn hoogste Fide-rating 2590 haalde hij in 1987 wat toen nog goed was voor een top twintig plaats.’

In dit normentoernooi scoorde Van der Wiel een fraaie plus 5 (7 punten uit 9) en met zijn score van +5 =4 -0 won hij weer eens ratingpunten en was hij heel tevreden. Verder liet de site in het midden dat de nummer twee in de eindstand – met een score van 6 punten een een tpr van 2489 – een meesternorm behaalde, maar dat lijkt me in deze groep met voldoende titelhouders en buitenlanders inderdaad het geval.

Op de goede Belgische nieuwssite www.schaakfabriek.be gaf hij een interview en die kunnen wij u van harte aanbevelen:

‘Ooit was hij de nummer 15 van de wereld en de beste Nederlandse speler na Jan Timman. Ooit speelde hij in toernooien met Garry Kasparov en Anatoly Karpov.

Vandaag is zijn rating gezakt naar 2467 en won hij op zijn “oude dag” het meestertoernooi in Brasschaat. Een wereld van verschil, maar de passie voor het spel: die is geen sikkepit veranderd. Van Der Wiel kwam gemotiveerd naar Brasschaat en gaat er gemotiveerd weg. Tijd voor een interview over zijn toernooi, onze jeugdspelers, computers en veel meer…’

Zie hier het volledige vraaggesprek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *